Monika Lund är chef över äldreomsorgen i Pajala kommun. Hon säger att hemtjänsten har i uppdrag enligt lagstiftningen att se till att folk kan bo kvar hemma så länge som möjligt.
– Men då måste vi ju ha förutsättningarna för att klara det. Basfunktionerna måste fungera även i glesbygden och strömmen är A och O.
Det handlar om att de mest grundläggande saker ska fungera för att människor ska kunna må bra. Strömavbrott innebär att värme och rinnande vatten försvinner, att man inte kan laga mat och kanske farligast av allt: Att telefoner och trygghetslarm slutar fungera.
– Att kunna röra sig fritt blir ju problematiskt när det är mörkt även om man har en ficklampa till hands. Finns det en mattkant som man snubblar på kan det sluta ganska illa om man faller, säger Monika Lund.
80-åriga Anna Siekas bor ensam i ett hus i Kitkiöjärvi och hon är en av många som drabbats av vinterns strömavbrott. I december varade ett från nio på morgonen till halv tio på kvällen.
– Man är ju alltid orolig när strömmen är borta. Man måste gardera sig på alla vis, säger Anna Siekas och berättar att hon alltid har vattenhinkar stående vid toaletten så att hon kan spola om strömmen går. I ljusstakarna runt om i huset har hon också fyllt på med värmeljus.
Anna är så pigg att hon inte behöver hemtjänst men vardagen med återkommande strömavbrott är inte lätt. Med proteser i båda knäna kan hon inte själv resa sig om hon skulle falla.
– Jag har en väninna som sagt att jag kan ringa henne om hon ramlar så kommer hon och hjälper mig.
Men vad gör du om det blir strömavbrott och telefonen inte fungerar?
– Ja, då sitter jag ju där.
Vattenfall har bekräftat att 2014 var ett år med ovanligt många avbrott i norra kommundelen av Pajala, 4-5 gånger fler än tidigare år. Och hemtjänsten gör sitt bästa för att brukarna ska kunna känna sig trygga hemma.
– Vi höjer beredskapen vid strömavbrott. Till exempel åker vi hem till brukare även om de inte larmar, säger Monika Lund.