– Varje människa som inte kommer hem från jobbet är en fruktansvärd tragedi och någonting som aldrig borde ske, säger Ylva Johansson (S), arbetsmarknadsminister.
Förra året var ett ovanligt mörkt år när det kommer till dödsolyckor i arbetslivet. I Sverige dog 50 människor, alltså nästan en person i veckan. Och så många har det inte varit sedan 2011. Då gick 58 personer till jobbet utan att komma hem igen, enligt statistik från Arbetsmiljöverket.
I statistiken har vi inte tagit med personer som jobbat för utländska företag.
Stor skillnad mellan länen
Sett till antalet förvärvsarbetare har flest dödsolyckor inträffat i Gotland, Norrbotten och Jämtland. Minst olyckor har skett i Uppsala och Stockholm.
– Norrbotten har en tung industristruktur jämfört med till exempel Stockholm. Länet är även glesbefolkat så vi har mer vägtransporter till tunga industrier och skogsindustrin. Och de allra flesta som omkommer är just chaufförer, säger Jan Johansson, professor i arbetsvetenskap på Luleå Tekniska Universitet (LTU).
”Arbetsgivarna måste ta sitt ansvar”
Fackförbunden Byggnads och IF Metall är eniga om att någonting måste ske för att dödsolyckorna i arbetslivet ska minska.
– Jag vill ha Arbetsmiljöverket mer ute på fältet, jag vill ha bättre utbildade regionala skyddsombud och framför allt måste arbetsgivarna ta sitt ansvar, säger Thomas Barsk, huvudskyddsombud på SSAB i Luleå för IF Metal