En företagare i Gällivare gick i konkurs och flera hundra fordon saknas. En grävmaskin fotad med drönare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter miljardkonkursen – se när SVT flyger drönare och hittar flera gömda fordon i skogarna utanför Gällivare. Foto: SVT/Hans Sternlund

SVT avslöjar med drönarbilder: Här står försvunna maskinerna gömda i Gällivareskogen

Uppdaterad
Publicerad

En massiv avspärrning möter besökare efter den smala skogsvägen i Gällivaretrakten. Med drönare kan SVT avslöja ett stort antal entreprenadmaskiner mitt ute i skogen.

Med stor sannolikhet har de koppling till den stora konkurshärvan i Gällivare.

Konkursförvaltaren har fått ta del av bilderna och han överväger nu att begära utmätning hos Kronofogden.

Efter en rad konkurser i Norrbotten har flera bolag, som bland annat haft uppdrag i olika gruvor, lämnat skulder för nästan en miljard kronor efter sig. Åklagaren kallar brottsligheten för samhällsfarlig och huvudmannen är försvunnen.

Några hundra meter in på den smala skogsvägen dyker de plötsligt upp på skärmen vid vår drönarflygning; lastbilar, kranbilar, grävmaskiner av olika slag.

Med mycket stor sannolikhet är det här i vart fall några av dem.

– De objekt som jag kan se på bilderna är objekt som typiskt sett har använts i de bolag som jag är konkursförvaltare för, säger advokaten Lars Lundberg som utreder Gällivarebons fem konkursdrabbade företag.

Kan leda till utmätning

Han har sedan tidigare känt till att det står maskiner på den aktuella fastigheten som Gällivareföretagaren nyligen har överlåtit till en nära släkting.

Nu får han se bilder på maskinerna på nära håll och det ökar chanserna att han kan knyta maskiner till konkursboet, vilket kan föranleda en begäran om utmätning hos Kronofogden.

– Det är naturligtvis något som jag tittar på, säger han.

SVT har sökt huvudmannen och den släkting som har övertagit den aktuella fastigheten, men inte lyckats få kontakt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.