Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Nunasvaara utanför Vittangi vill Talga AB så snart som möjligt börja bryta grafit för att hänga med i den elektriska omställningen. Se området och hör gruvbolagets ordförande Per-Erik Lindvall i klippet. Foto: Hans Sternlund/SVT

Här vill gruvbolaget bryta grafit utanför Vittangi – räknar med 25 års livslängd

Uppdaterad
Publicerad

I Nunasvaara utanför Vittangi, Kiruna kommun, finns det enligt Talga AB en av världens bästa grafitfyndigheter. Gruvbolaget vill så snart som möjligt få tillstånd att omvandla skogslandskapet till ett dagbrott med tillhörande industriområde för att hänga med i den stora elektriska omställningen av bland annat bilindustrin.

– Tidsaspekten är väldigt viktig, säger ordförande Per-Erik Lindvall.

Under tisdagen var mark- och miljödomstolen på plats för att titta på det tänkta området där en första grafitgruva ska ligga. Själva domstolsförhandlingarna väntas börja i början av 2023.

Under de snart tio år som Talga har undersökt området mellan Torne- och Vittangi älvar har bilden klarnat alltmer. Här finns enligt bolaget en av världens bästa grafitfyndigheter.

Jakten på mineralerna

Kan följas av fler projekt

Nu ansöker bolaget om miljötillstånd för projektet Nunasvaara södra – som kan följas av fler projekt.

Bolagets ordförande Per-Erik Lindvall är noga med att han bara kan prata om det som är aktuellt nu och som är föremål för mark- och miljödomstolens prövning. Han vill inte spekulera i storleken på ett framtida gruvområde som innefattar alla undersökningstillstånden kring Nunasvaara och Niska.

Han talar hellre om den betydelse som grafiten väntas få i den elektriska omställningen och att det viktigt att snabbt få alla tillstånd på plats för att kunna vara med i racet.

– Hela omställningen pågår nu, och med ökande fart. Då gäller det att vara med i de tidsplanerna om man vill ha en viktig roll i framtiden.

Men i området för den tilltänkta grafitgruvan finns även flera rödlistade arter. Det visar en inventering Naturskyddsföreningen gjort.

Måste bevisa fyndighetens värde

Talga AB har ansökt om bearbetningskoncession där det gäller att bevisa att fyndigheten är värd att bryta ur ett ekonomiskt perspektiv, samt om ett miljötilllstånd där miljöhänsynen ska vägas in. Men i det tillståndet ingår också de samhällsekonomiska aspekterna.

Per-Erik Lindvall anser att de senare borde väga tyngre i prövningen.

– Det har varit tunt med den saken historiskt, men det börjar ändras, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jakten på mineralerna

Mer i ämnet