Värst är det i Malmfälten, Boden, Östra Norrbotten och centrala Luleå. Medan Pite älvdal och Vittangi är det orter som bryter mönstret. Där finns det gott om tandläkare.
– Idag är den reparativa vården svår att få komma till och då är det ännu mer viktigt att sköta sin hemläxa med tänderna, säger Tomas Josefsson, divisionschef Folktandvården i Norrbotten.
Det finns en fastställd prioriteringsordning i tandvården där barn och unga med akuta besvär prioriteras högst.
– Vi andra kommer längst ned på skalan, säger Tomas Josefsson. Vi har nog svårt att komma in för vanliga undersökningar idag.
Håll hårt i abonnemanget
På många orter har man stoppat möjligheten till nytecknande av frisktandvårdsavtal. Man har helt enkelt inte möjlighet att hålla avtalen. Frisktandvårdsavtal är ett abonnemang med autogiro. Då har patienten fått en bedömning kring tandstatus och hur många besök som har behövts.
Utifrån den bedömningen hamnar man i en viss riskgrupp och erbjuds avtal med en viss summa som dras via autogiro per månad. Men det är alltså på många håll inte möjligt att nyteckna sådana avtal. En tandsköterska säger till SVT att om man har ett tandvårdsabonnemang så ska man försöka hålla kvar vid det.
– Personalen blir färre och de som ska tas om hand blir fler. Alla som sysslar med tandvård i Sverige måste hantera den ekvationen, säger Tomas Josefsson.
Har lagt om arbetsmetoderna
Nu är vi mitt i en omställning och då är det ganska knöligt. Porsuddens folktandvård är en av de enheter som lagt om arbetsmetoderna för att klara tandläkarbristen.
– Om vi ser på dem som har kunnat ställa om att det finns en väldig potential i det. Så det finns en ljusning när man ser hur väl det fungerar när man ställer om, säger Tomas Josefsson.
Så här prioriteras tandvårdens patienter
1. Barn och unga med akuta besvär.
2. Vuxna med akuta besvär.
2. Övrig tandvård för barn och unga.
4. Tandvård för äldre och funktionshindrade.
5. Tandvård som led i kortvarig sjukdomsbehandling.
6. Tandvård för abonnemangspatienter.
7. Tandvård övriga vuxna.