En person sitter i en tatueringsstudio medan en tatuerare arbetar med att fullfölja en tatuering på hennes arm. Armens tatueringar är synliga, inklusive en design som föreställer en katt. Tatueraren använder en maskin med röd färg. Omgivningen är professionell och inbjudande.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Många har det svårt” – tatuerare i Luleå vill hjälpa till i kampen mot psykisk ohälsa. Foto: Maria Sjölund/SVT

Tatuerare i Luleå möter ofta psykisk ohälsa – så vill de stoppa självmord

Uppdaterad
Publicerad

Under världsdagen för psykisk hälsa skänkte tatuerare i Luleå dagens intäkter till Suicide Zero. I sitt yrke möter de många som mår dåligt och genom initiativet ”Märkt för livet” ville de visa sitt engagemang.

I en tatueringsstudio i Luleå tog man under världsdagen för psykisk hälsa emot kunder utan att ta betalt. Betalningen gick till så att kunderna swishade Suicide Zero istället.

– I vårt yrke kommer vi nära människor, faktiskt kommer vi människor under skinnet och vi märker att många mår dåligt, säger Susanne Winter som är en av initiativtagarna.

Vill göra en markering

Genom initiativet vill man göra en markering och visa att det är tillåtet att prata om att man har det svårt. De vill också visa att man kan samlas och göra något för andra och inte bara för sig själv i en bransch som handlar mycket om jaget.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

SOS-Alarm 112: Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

Mind självmordslinjen:  Telefon: 901 01 – Chatt:  mind.se  – även för närstående

Spes – Suicidprevention och efterlevandes stöd: Tel: 020 18 18 00, telefonjour varje dag 19–22. Webb: spes.se

1177.se finns råd om vad man kan göra när man inte mår bra. Där finns också telefonnummer och chattadresser om man behöver någon att prata eller chatta med:

Jourhavande medmänniska: Telefon: 08-702 16 80, chatt: jourhavande-medmänniska.se

Jourhavande kompis: chatt:   jourhavandekomp.se.  (För barn och unga upp till 25 år)

Här finns fler telefonnummer och chattadresser hos 1177

Källa : Vårdguiden 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.