Tess Olofsson blir första svenska kvinnliga domare att döma en internationell tävlingsmatch för herrar. Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN

Tess Olofsson bryter ny mark igen – dömer herrarnas OS-fotboll

Uppdaterad
Publicerad

Tess Olofsson från Piteå fortsätter att skriva in sig i historieböckerna. Nu blir hon den första svenska kvinnan att döma en internationell tävlingsmatch för herrar när hon dömer OS-matchen mellan USA-Guinea.

Tess Olofsson blev tidigare första kvinna att döma i herrarnas allsvenska i Sverige. Nu fortsätter kometkarriären med att döma herrarnas OS.

Under tisdagen dömer hon nämligen mötet mellan USA och Guinea.

– Vi har aldrig haft en kvinnlig domare i en internationell tävlingsmatch för herrar, framför allt inte på ett stort mästerskap som OS, säger Pernilla Larsson, coach för elitdomare dam på Svenska Fotbollförbundet.

Oberoende av kön

Under OS tillsätts domarna i mästerskapet helt oberoende av kön. Det vill säga män dömer kvinnor och vice versa. En utveckling Pernilla Larsson väntat länge på.

– Äntligen är vi där även internationellt. Jag har länge tjatat om uttrycket ”domare som domare” och att domarens prestation ska vara i fokus vid uttagningar, nu blir det plötsligt verklighet under OS, säger hon.

Tess Olofsson har redan dömt dammötet mellan Kanada och Nya Zeeland. Men klockan 19 väntar alltså första internationella herrmatchen för Piteå-kvinnan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.