Tre personal på Bottenvikens bryggerier diskuterar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Mattias Bergström i Luleå om det stora intresset för specialöl trots att folk har mindre pengar att röra sig med. Foto: Filip Öhman/SVT

Ölbranschen pressad – Luleåbryggeri vill se lägre alkoholskatt

Uppdaterad
Publicerad

Efterfrågan på lokalt tillverkad öl och mikrobryggerier rusade under pandemin. Men vinden har vänt trots att svensken fortsätter dricka öl.

– Vi är mer och mer pressade i hela branschen, säger Mattias Bergström, vd på Bottenvikens Bryggeri i Luleå.

Enligt Systembolaget köps det fortsatt mycket öl, men det är den billiga och ljusa lagern som är på frammarsch.

I bolagets egna statistik framgår det att försäljningen av specialöl backat med över 14 procent sedan 2021. Något som känns av på Bottenvikens Bryggeri i Luleå som menar att det är priset som avskräcker.

– Jag tror inte att intresset har falnat på det sättet. Jag tror att det beror på att folk har mindre att röra sig med, säger Mattias Bergström.

”Drick mindre”

Han önskar att konsumenterna prioriterar annorlunda då bryggerierna inte kan påverka läget själva.

– Vi i branschen tycker att det är bättre att kanske köpa några av de goda hantverksproducerade ölen än många av de mer industriproducerade ölen. Det är både bättre för lokalekonomin och för ens egen hälsa.

Vill se skatteändring

Bryggeriorganisationen Sveriges oberoende bryggerier har länge drivit frågan om ett införande av EU-direktivet om en så kallad differentierad alkoholskatt, alltså att mindre bryggerier ska betala lägre skatt.

Detta har införts av samtliga EU länder bortsett från Spanien och Sverige. Direktivet pekas ut som en potentiell räddning för de mindre bryggerierna i landet som har det tufft ekonomiskt.

– Utan den här differentierade alkoholskatten så kommer vi ha det jättemycket svårare att överleva som ett litet företag, säger Bergström.

I klippet hör du mer om läget för mikrobryggerierna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.