Vy över Tarfaladalen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Fel utrustning och dålig fysik” – Stefan Källström, polisen, berättar om de utsatta situationer turister kan hamna och där fjällräddningen måste rycka in. Foto: SVT/Arkiv

Turister i Norrbotten överskattar sin förmåga – dyr nota för fjällräddningen

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit en intensiv sommar för fjällräddningen i Norrbotten. Många som beger sig upp till fjällen är dåligt rustade och oförberedda på vad det innebär. Notan? Den får skattebetalarna stå för.

Bara mellan 6 juni och 15 augusti fick fjällräddningen i Norrbotten rycka ut 40 gånger för att hjälpa nödställda.

– Det som sticker ut är att flera uppdragen varit av komplicerad karaktär. Många uppdrag har dragit ut på tid och en hel del allvarliga skador som drabbat turister – och på svårtillgängliga platser, säger polisen Stefan Källström, verksamhetsutvecklare vid fjällräddningen.

Kan kosta 200 000 kronor

Att använda helikopter i räddningsinsatsen kostar 25 000 kronor per timme helikoptern är i luften. Ibland måste dessutom civila helikopterföretag rycka ut.

På det tillkommer ersättningar till fjällräddarna.

– Ett normaluppdrag kan ta fyra timmar. I några uppdrag har fjällräddarna fått sitta hela nätter med skadade eller sjuka människor, som inte kunnat förflytta sig, för att man inte kunnat flyga ut.

Då kan det handla uppåt 100 000?

– Det kan också vara dubbla den summan, och än mer om det vill sig illa. Det är dyrt.

Råd till fjällvandrare

Stefan Källström vill gärna att besökare ska få uppleva den svenska fjällvärlden men helst då bättre förberedda.

– Jag vill slå ett slag för fjällsäkerhetsrådets hemsida som ger tips och råd inför fjällfärden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.