En person, Valeria Afanasenko, sitter vid ett bord med en blommig duk, omgiven av en bukett med färgglada blommor. Bakgrunden är dekorerad med en mönstrad gardin i olika färger och former. Hon har på sig en jeansjacka och intervjuas.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Valeria Afanasenko hur hon lär sig leva med de hemska minnena från kriget i Ukraina. Foto: Kateryna Yemets/SVT

Fick panikångest efter ryska bombningarna – Valeria i Jokkmokk får hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Valeria Afanasenko levde varje dag i ständigt rädsla för de ryska beskjutningarna i hemstaden Cherson i Ukraina. Men det var först när hon flytt till tryggheten i Jokkmokk som skräcken kom i fatt henne.

– Då kom panikattackerna, berättar hon.

Valeria Afanasenko får nu hjälp mot posttraumatiskt stressyndrom, och kan börjat hantera de fasor hon varit med om.

– Jag säger att i Jokkmokk finns allt man behöver för ett lyckligt liv. Ett lugnt och lyckligt liv, säger hon och leendet är stort.

Norrbotten och kriget i Ukraina

Nu kan Valeria sova, skämta och till och med köpa en ljusstake. Men för ett år sedan var det julljusen i Jokkmokk som orsakade en våg av panik inom henne.

– Jag såg ljusen och det påminde mig om Cherson, när vi satt utan elektricitet och tände ljus på kvällarna bara för att kunna se varandra.

Så får Valeria hjälp

Valeria sökte hjälp och läkaren rådde henne att kontakta Röda Korset.

– Jag skickade in en ansökan och väntade tre månader på min tur, sedan började terapin.

Sedan våren förra året reser Valeria två gånger i månaden till Luleå till Röda Korsets center där hon bearbetar sina trauman med specialister.

– Vi har övertygat min hjärna om att det förflutna inte längre påverkar mig.

Valeria och hennes dotter har bott i Jokkmokk i ett år. Hon arbetar, har börjat spela piano igen och målar akvareller.

– Tidigare hade jag inte kraft att lära mig språket eller ta itu med de enklaste vardagsfrågorna. Nu har jag fått en enorm mängd energi.

En delad bild som visar två scener. Till vänster syns en byggnad i krigets Ukraina med skadad toppvåning där taken och fönstren är förstörda. Till höger sitter Valeria Afanasenko vid ett bord med ett schackspel och en bukett med färgglada blommor. Bordet har även ett glas med en genomskinlig dryck.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Oerhört skrämmande” – Valeria Afanasenko berättar om livet under ockupationen och under beskjutningarna. Foto: CTV, Kateryna Yemets/SVT

Cherson – en stad i södra Ukraina

Sedan början av mars 2022 var staden under tillfällig rysk ockupation, men den 11 november 2022 befriades staden av Ukrainas väpnade styrkor under en motoffensiv i Chersonregionen. Efter avockupationen har staden varit under ständig beskjutning av ryska militärer.

Innan den fullskaliga invasionen bodde nästan 300 000 människor i staden.

Källa: Wikpedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrbotten och kriget i Ukraina

Mer i ämnet