Ukrianska flyktingen Vaeria Afanasenko sitter avslappnat med mätinstrument i händerna medan en kvinnlig psykolog, med långt grått hår, observerar eller samtalar med henne. Rummet har fönster som släpper in naturligt ljus och det finns konstverk och inredning i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till Röda korsets behandlingscenter i Luleå där människor som traumatiserats av krig får hjälp. Foto: Kateryna Yemets/SVT

Så kan traumatiserade krigsflyktingar få hjälp i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Psykologen Hannah Karlsson hjälper människor att komma vidare efter trauman från krig och tortyr, på Röda korsets behandlingscenter i Luleå.

– Jag är stolt över att få vara en del av deras läkning, säger hon.

På Röda korsets behandlingscenter i Luleå behandlas människor som har varit flyktingar, genomgått tortyr eller krig. Eller fått trauman som en följd av själva flykten.

– Jag arbetar med människor som har överlevt otroligt svåra saker, överlevt och kommit hit. Jag är stolt över att få vara en del av deras läkning, säger psykologen Hannah Karlsson.

Norrbotten och kriget i Ukraina

Trauman kan bestå livet ut

Hannahs patienter är människor som har upplevt så stark stress att deras hjärna inte har kunnat återhämta sig på egen hand. De är så uppslukade av minnen att de känner sig frånkopplade från verkligheten.

Sådana stressreaktioner är vanliga efter svåra händelser och försvinner oftast inom några månader. Men om de kvarstår i mer än ett halvår är självläkning osannolik, och behandling behövs, annars kan problemen kvarstå livet ut.

Många söker sig till centret och väntetiden kan vara flera månader.

– Bland patienterna finns också människor som har bott i Sverige i 10, 20, 30 år, berättar verksamhetschef Therése Landin om centret i Luleå.

Arbetar i team

Arbetet på centret bedrivs i team bestående av specialister från olika yrkesområden. Det är psykologer, en fysioterapeut och socialarbetare.

– Målet, oavsett vilken behandlingsform vi använder, är att minnena ska bli neutrala, det vill säga att de inte ska orsaka problem eller symtom.

– Du vet aldrig vad människor bär med sig. Du vet inte vad som finns inom dem eller vilka upplevelser de har. Därför är det alltid klokt att möta alla med ödmjukhet och respekt, säger psykologen Hannah, som idag har fyra patienter inbokade.

Röda korsets behandlingscenter

Röda Korset har bedrivit verksamhet med att skapa behandlingscenter i Sverige sedan 1985.

Sedan 2006 tar Röda Korsets behandlingscenter i Skellefteå, Umeå och Luleå emot patienter från hela Norrbotten och Västerbotten.

Varje år kommer cirka 100 nya patienter till Röda Korsets behandlingscenter i Luleå.

Posttraumatiskt stressyndrom (PTSD)

PTSD är ett allvarligt psykiskt tillstånd som uppstår till följd av enstaka eller upprepade händelser som har en extremt negativ påverkan på individens psyke.

Händelsens traumatiska natur är nära kopplad till känslan av hjälplöshet på grund av oförmågan att agera effektivt i en farlig situation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrbotten och kriget i Ukraina

Mer i ämnet