• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Fyra personer, Fredrik Bäcklund,  Tomas Riklund, Linus Sköld och Ida Karkiainen, står vid en väg och diskuterar. En av dem pekar mot horisonten. I bakgrunden syns vindkraftverk som reser sig mot en molnig himmel. Området är öppet med gräs och några stenar synliga på marken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kan vi hitta lösningar?” – i klippet hör du Fredrik Bäcklund, vd på Statkraft som vill bygga 300 meter höga vindkraftverk och riksdagspolitiker Ida Karkiainen (S). Foto: Randi Gitz/SVT

Vill bygga högre vindkraftverk i Markbygden – tar riksdagspolitiker till hjälp

Publicerad

Vindkraftverken i Markbygdens vindkraftspark är i dag 200 meter upp till högsta vingspetsen. Norska Statkraft vill höja sina verk till 300 meter – men försvaret säger nej. Bolaget hoppas att riksdagspolitiker ska påverka regeringen att tvinga försvaret till dialog.

Hästliden etapp tre är ett område som idag inte är bebyggt med vindkraftverk. Statkraft har tillstånd att bygga 200 meter höga verk där, men har ändrat sig och vill bygga 300 meter.

Bara regeringen har insyn

Och där har det stannat. Alla tillstånd är på plats, förutom att försvaret sagt nej.

Vindkraftverken i Markbygden

Därför ligger frågan hos regeringen. Endast regeringen har insyn i argumenten för försvarets nej. Ärendet har legat stilla i 14 månader.

Under veckan bjöd Statkraft in de socialdemokratiska riksdagsledamöterna Fredrik Lundh Sammeli, Ida Karkiainen och Linus Sköld för att visa upp Europas största landbaserade vindkraftspark.

Vill tvinga försvaret till dialog

Bolaget hoppas få hjälp av dem att driva på regeringen i frågan.

– Nu har regeringen haft det här på sitt bord i 14 månader och vi har inte fått någon fråga och vi har en tillåtlighet från domstolarna, så vi skulle vilja att vi skyndsamt får ett svar, säger Fredrik Bäcklund, Statkraft.

De vill helt enkelt att regeringen ska tvinga försvaret till dialog. Och politikerna verkar inte ovilliga.

– Vi kan inte komma ifrån att vi behöver öka Sveriges elproduktion till 300 terawattimmar fram till år 2045, säger Ida Karkiainen (S), riksdagsledamot från Haparanda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraftverken i Markbygden

Mer i ämnet