Det var först tio år efter att Linn Skånberg kom ut från Sis-hemmet som hon förstod vilket trauma det hade varit för henne.
– I och med att jag förstod det kunde jag börja prata om det och lägga skulden där den faktiskt hör hemma, berättar hon.
Sis-vården i Sverige har ofta kritiserats och larmen från Sis är många. En studie från i våras visade till exempel att över 200 fall av sexuella övergrepp rapporterats från Sis-hem de senaste åren.
– Jag vet inte varför just Sis är så fruktansvärt drabbade. En tanke är att barn är extra utsatta och det är så låsta miljöer så att det finns stora möjligheter för dem med makt att utöva övergrepp och våld, säger Linn Skånberg.
Ska träffa minister
Linn började med att lägga ut sina egna erfarenheter på Instagram, men snabbt kom vittnesmål från andra tjejer i samma situation. Dessa vittnesmål samlar Linn nu på kontot ”Sistjejer” och under hashtagen #sistjejerberättar. På bara några månader har kontot fått mer än 7 000 följare och Linn har samlat ihop 300 vittnesmål från tjejer som varit placerade hos Sis.
Det har resulterat i att Linn i veckan ska möta socialtjänstministern, Camilla Waltersson Grönvall (M), och lämna över vittnesmålen.
– Jag har höga förhoppningar. 300 vittnesmål på bara några månader är tillräckligt för att något radikalt måste hända, säger Linn Skånberg.
Hyllas för sina insatser
I helgen fick Linn Skånberg ta emot pris från Olle Erikssons minnesfond. Olle Eriksson dog för ett par år sedan, 42 år gammal. Som journalist lyfte han röster från Sis och nu driver hans fru och mamma en fond till hans minne.
– Linn får priset för att hon använder sin egen bakgrund för att lyfta frågor om situationen på Sis. Hon samlar andra tjejer att göra samma sak och hon har skapat en kollektiv röst för tjejer som sitter på Sis, säger Annie Hellquist, Olle Erikssons fru.