Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Advokaten Vinita Qvist träffar många brottsoffer och uppger att det är vanligt att brottsoffret backar ur om utredningen drar ut på tiden. Foto: Beatrice Emmerik/SVT

Advokatfirman om polisens satsning: ”Tacksamt för alla inblandade”

Publicerad

Advokaten Vinita Qvist har märkt av polisens nya satsning på att hålla förhör med målsägande inom två veckor. Hon upplever att många brottsoffer hoppar av när utredningen drar ut på tiden.

– Det händer oroväckande ofta, säger hon.

Vinita Qvist på advokatfirman Kvinnojuristen i Örebro välkomnar polisens initiativ, eftersom hon ser att utredningar kan dra ut på tiden.

– Det kan dröja upp till två år om man har otur, säger hon.

Mäns våld mot kvinnor

Polisens arbetssätt har lett att färre utredningar läggs ner och en fjärdedel av alla ärenden med brott i nära relation i Örebro i år går nu vidare till åklagare.

”Tacksamt för alla”

– Det är positivt för oavsett om det går till åtal eller om det blir ett nedläggningsbeslut så innebär det att utredningen blir klar. Det är tacksamt för alla inblandade, säger Vinita Qvist.

Hon poängterar att det är viktigt att utredningen inte stannar av efter det första förhöret.

– Det kan vara så att man håller ett första förhör ganska tidigt, men sedan blir det liggande. Det är också välkommet att man vidtar andra utredningsåtgärder inom rimlig tid.

Hur påverkas brottsoffer, misstänkta och vittnen när en utredning drar ut på tiden? Hör advokatens svar i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mäns våld mot kvinnor

Mer i ämnet