Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Beatrice Emmerik/SVT, Fredrik Sandberg/TT

Polisens nya metoder vid brott i nära relation ger resultat

Uppdaterad
Publicerad

Färre ärenden läggs ner, och i år har en fjärdedel av dem gått vidare till åklagare. En nyckel till framgångarna vad gäller brott i nära relation är en unik metod som utvecklats i Polisregion Bergslagen.

Regionen har mäns våld mot kvinnor som ett fokusområde i år. Därmed har utredarna, som haft ett högt tryck, fått personalförstärkning. Målet är att genomföra ett första förhör med målsägande inom två veckor. En gång i veckan hålls så kallade fokusdagar.

Polisen arbetar också nära åklagare. I sommar har 70 ärenden hanterats och polisens arbetsgrupp har fått en utpekad åklagare som avsätter tid varje vecka.

Mäns våld mot kvinnor

– Det är för att vi ska komma fort framåt i ärenden som är av något mindre omfattning. De ska få ett snabbt flöde genom rättssystemet, säger Therese Johansson, förundersökningsledare vid polisen och tidigare domare och åklagare.

Över rikssnittet

Arbetet har gett resultat. Hittills i år har 24 procent av ärendena som rör brott i nära relation i polisområde Örebro gått vidare till åklagare. Det är över rikssnittet på 19 procent.

Enligt polisen är en orsak att man arbetar mer aktivt i inledningsfasen, när det är som mest kritiskt med bland annat bevissäkring. Man har också kunnat beta av äldre ärenden, vilket advokatfirman Kvinnojuristen i Örebro märkt av.

I klippet får du höra mer om hur polisen arbetar med fokusdagar.

Tar efter Dalarna

Arbetsmodellen med fokusdagar har under några år använts framgångsrikt i Dalarna. Sedan i maj har arbetet utökats till hela polisregionen, med Örebro och Värmland.

– Förhoppningsvis får den spridning vidare ut i landet också, säger Therese Johansson.

SVT har tidigare berättat att regionens mål är att oftare kalla ut tekniker till en brottsplats vid brott i nära relation. Nya siffror visar att regionen ligger i topp bland polisregionerna i Sverige i år.

Brottsplatsundersökningar genomfördes i 14 procent av alla inkomna fall under första halvåret. Övriga polisregioner ligger några procentenheter under det.

Förhörssatsning med fokusdagar

Arbetet påbörjades 2017 hos polisen i Dalarna och har sedan dess utvecklats, framför allt under det senaste året. Metoden med fokusdagar används numera i hela Region Bergslagen och även i Gävleborg.

Metoden går ut på att hålla ett första förhör med målsägande inom två veckor vid brott i nära relation.

I Dalarna var medianvärdet för antal dagar från anmälan till första förhör två dagar, mellan augusti 2022 och juli 2023. 400 ärenden avslutades i Dalarna under perioden.

Eftersom polisen i Örebro bara arbetat med fokusdagarna i några månader kan polisen ännu inte ge några siffror om hur arbetet gått.

Källa: Polisen i Region Bergslagen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mäns våld mot kvinnor

Mer i ämnet