Två personer står nära varandra utomhus, med en hand som sträcker sig framåt och visar en grön och vit sticka med ett doftprov. Personerna på bilden ska svara på om doften är herr-, dam-, eller unisexparfym, vilket är årets julklapp. Bakgrunden består av byggnader med fönster och en klar himmel, vilket ger en känsla av en solig dag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se i klippet om folk i Örebro kan känna skillnad på parfymerna. Foto: SVT

Unisexparfym är årets julklapp – men känner folk skillnad?

Uppdaterad
Publicerad

En doft för alla – det är årets julklapp. Men kan man känna skillnad på dam-, herr- och unisexparfym. SVT kollade om folk känner skillnad.

Flera personer fick lukta på tre parfymer som marknadsförs till kvinnor, män och alla. De flesta kände sig säkra på dofterna – men bara en hade alla rätt.

– Den luktar gott och inte jättestarkt, så jag skulle anta att den är till en kvinna, säger Nelly Reinholdsson från Laxå om damparfymen.

Själv har hon unisexdoft hemma och tycker att det är en bra julklapp.

– Det är väl kul att ge bort något lite annorlunda. Jag hade lätt kunnat ha en mansparfym om den var marknadsförd till alla, för de håller ofta längre.

Könsneutrala parfymer

En unisexdoft är framtagen för att passa alla, oavsett kön. Citrus, lavendel och sandelträ är vanliga toner i könsneutrala parfymer.

Tanken är att röra sig bort från kvinnligt och manligt, och att parfymen istället ska väljas utifrån individens smak och tycke.

Men 20-åriga Filip Karlsson väljer inte sin egen doft.

– Det gör kvinnorna i mitt liv, de brukar ha bättre smak, säger han.

Han har i alla fall en tydlig bild av vad som luktar manligt.

– Tobak och kanel. Herrparfym luktar lite mer aggressivt, det sticker i näshåren.

Årets julklapp utses för 37:e året i rad av researchföretaget HUI, som ägs av branschorganisationen Svensk handel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.