En badavrådan-skylt och Elin Hals från Örebro kommun.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar Elin Hals varför badvattnet blir otjänligt och vilka risker som finns för de som väljer att bada trots avrådan. Foto: Erik Karlsson/SVT

Bakterier i vattnet hindrar badsugna örebroare

Publicerad

På flera platser i Örebro avråder kommunen badgäster från att svalka sig i vattnet. Markavrinning efter kraftigt regn kan vara ett skäl till bakteriespridningen.

– Då är det större sannolikhet att det kan vara högre nivåer i badvattenprovet, säger Elin Hals, planerare på kultur- och fritidsförvaltningen.

Örebro kommun provtar regelbundet badvattnet. De senaste proverna visar att vattnet från tre badplatser är otjänligt. På Karlslunds Tegelbad och Järleån vid Norsebäcksbadet gäller avrådan från bad sedan 19 juli efter att båda platserna visat otjänliga vattenprover.

Även Hästhagens bryggbad har stängts efter att bakteriehalterna i vattnet varit för höga. Men vattenkvalitén i Ånnabosjön där SVT Örebro möter upp Elin Hals, planerare på kultur- och fritidsförvaltningen i kommunen, är godkänd.

Kommunen mäter avföringsbakterier

Det kommunen mäter i badvattenproverna är halten av bakterierna E. coli och intertestinala enterokocker. Enligt Elin Hals är de bra indikatorbakterier som normalt finns i avföringen hos människor och andra varmblodiga djur.

– Om halterna av dessa bakterier är höga är det ett tecken på att det kan finnas en risk att det även kan finnas andra bakterier, virus eller parasiter i vattnet som du kan bli sjuk av, säger hon.

Under sommaren tas det prover vid tre tillfällen med tre veckors mellanrum. Vilket är enligt Havs- och vattenmyndighetens rekommendationer, förklarar Hals.

I videon: Hör vad kommunen gör om ett prov visar att vattnet är otjänligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.