Oro hos nattvandrare i Brickebacken: Barn umgås med främmande vuxna

Uppdaterad
Publicerad

Barn som umgås med äldre fick nattvandrande områdesvärdar i Brickebacken att agera. Genom Hyresgästföreningen bjöds därför polis, socialtjänst, Öbo och Partnerskap Örebro in för att diskutera barns trygghet i området – tillsammans med de boende.

– Vi måste åtgärda det här innan det blir värre, Muraaya Mahmed, styrelseledamot Hyresgästföreningen Örebro Lekeberg.

Muraaya Mahmed är engagerad på flera håll i Brickebacken, däribland som nattvandrande områdesvärd för föreningen Afrikas horn. Hon berättar att hon upplevt området lugnt de senare åren, men att situationen nu påminner om hur det var för några år sedan.

– Oroligheterna är bättre än förr, men nu ser vi att små ungar är ute igen och går inte till fritisgården. Barnen umgås med vuxna och ungdomar, vilket gör oss jätteoroliga, säger hon.

Handfallna

Oron handlar framför allt om att barn ska dras in i kriminalitet och narkotikahandel. Muraaya Mahmed förklarar att områdesvärdarna känner sig frustrerade över situationen, eftersom de själva inte har mandat att motverka det på egen hand.

– Vi ser massa och vi är väldigt nära småbarnen och hjälper till där vi kan. Men var är föräldrarna? Det är frågan. Barnen går från skolan och hem, hemifrån och ut, då måste föräldrarna veta var dem är.

Men Muraaya Mahmed lyfter att det inte endast handlar om föräldraransvar utan att det krävs samverkan från fler håll, vilket är anledningen till varför de sammankallat flera myndigheter och organisationer.

– Det vi tar med oss idag är att vi ska samarbeta. Myndigheter och föräldrar, det är inte bara upp till oss föräldrar. Vi ska lösa det här problemet tillsammans.

Fler möten framöver

Trygghetsmötet var det första av två inplanerade. Nästa möte riktar sig till andra hälften av Brickebacken och Muraaya Mahmed ser utvecklingspotential. 

– Vi är väldigt nöjda med mötet, men självklart hoppas vi att fler boende kommer på nästa möte. Det är viktigt.

Starta klippet för att höra vilka utmaningar Muraaya menar att det finns för relationsskapandet mellan boende och myndigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.