Foto: SVT

Polisen om engagemanget i Brickebacken: ”Jätteviktigt, god social kraft”

Uppdaterad
Publicerad

Nattvandrade kvinnor i Brickebacken tillkallade trygghetsmöte efter oroväckande iakttagelser. Pär Nylén, gruppchef för områdespoliserna i Örebro, understryker vikten av att civilsamhället engagerar sig.

– Jätteviktigt, meningen någonstans i samhällsuppbyggnaden är väl att man ska ha en god social kraft kring saker som händer.

Att förändringar i trygghetsupplevelser tas på allvar och inrapporteras är av stor vikt. Likt nattvandrarna i Brickebacken lyfter Pär Nylén vikten av samverkan mellan olika aktörer.

– Polisen kommer aldrig kunna vara ständigt närvarande i ett område. Viktigt att få inputs från boende, det är jätteviktigt. Att vi har kunskap om ett område, det är en del av uppdraget.

Påverkan av engagemang

Områdespolisen har haft ökad närvaro i Brickebacken senaste veckorna, då flera indikerat att otryggheten ökat.

– Vi fick signaler på att det var otrygga samlingar runt centrum bland annat och inne i höghusen. Då har vi haft en ökad närvaro. Man konkurrerar såklart alltid med det som värst, men det ger oss möjlighet att prioritera bitvis.

Oroväckande umgänge ”ser vi löpande”

Äldre män som sågs umgås med unga var det som fick kvinnorna i Brickebacken att agera, en förändring i beteende enligt nattvandrarna. Sett över hela Örebro, är det en problematik som polisenär bekant med.

– Det springer vi på löpande, det kan rendera i föräldrarkontakter. Eller är unga i en miljö med äldre kriminella där vi vet att det förekommer narkotika kan det leda till en orosanmälan hos socialnämnden, för att man vistas i en sådan miljö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.