Att förändringar i trygghetsupplevelser tas på allvar och inrapporteras är av stor vikt. Likt nattvandrarna i Brickebacken lyfter Pär Nylén vikten av samverkan mellan olika aktörer.
– Polisen kommer aldrig kunna vara ständigt närvarande i ett område. Viktigt att få inputs från boende, det är jätteviktigt. Att vi har kunskap om ett område, det är en del av uppdraget.
Påverkan av engagemang
Områdespolisen har haft ökad närvaro i Brickebacken senaste veckorna, då flera indikerat att otryggheten ökat.
– Vi fick signaler på att det var otrygga samlingar runt centrum bland annat och inne i höghusen. Då har vi haft en ökad närvaro. Man konkurrerar såklart alltid med det som värst, men det ger oss möjlighet att prioritera bitvis.
Oroväckande umgänge ”ser vi löpande”
Äldre män som sågs umgås med unga var det som fick kvinnorna i Brickebacken att agera, en förändring i beteende enligt nattvandrarna. Sett över hela Örebro, är det en problematik som polisenär bekant med.
– Det springer vi på löpande, det kan rendera i föräldrarkontakter. Eller är unga i en miljö med äldre kriminella där vi vet att det förekommer narkotika kan det leda till en orosanmälan hos socialnämnden, för att man vistas i en sådan miljö.