Till vänster sitter Elvy och håller i ett diplom och en blombukett. Till höger syns en bild på henne från ett inslag i arkiven.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elvy Wicklund är grundaren av Kvinnojuristen. Foto: Länsstyrelsen i Örebro län/SVT

Elvy Wicklund fick Örebro läns jämställdhetspris 2023

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen delade Länsstyrelsen ut Jämställdhetspriset i Örebro län.

Och det blev Elvy Wicklund, grundare av Kvinnojuristen, som fick ta emot det.

Priset motiveras med att Elvy har spridit kunskap genom sitt arbete och fört jämställdheten framåt. Dessutom beskrivs hon som inspirerande, modig och med uthållig kraft, i ett pressmeddelande från Länsstyrelsen.

– Det känns överraskande och roligt naturligtvis, säger hon.

Hon har aktivt arbetat med kvinnor och barn som utsatts för våld och övergrepp. Hon är grundare av advokatbyrån Kvinnojuristen i Örebro, något hon inte planerar att sluta med.

– Jag kommer att fortsätta, men jag kommer att jobba själv. Tidigare har jag haft anställda.

Priset delades ut under Maskulinitetskonferensen på Kulturkvarteret, som hölls av Länsstyrelsen, Region Örebro län och RF-SISU.

– Vi fick gå upp på scenen och sen talade de om vem som vunnit. Jag fick en blomkvast, ätbara saker och ett stort diplom, säger hon.

Utdrag ur motiveringen

”Hon får priset bland annat för att hon genom sitt arbete för kvinnor och barn gjort stor förändring för både enskilda individer och samhället i stort. Elvys arbete har bidragit till att stärka kvinnors rätt till lika mycket makt som män att forma sina egna liv. Hennes insatser genomsyrar alla de jämställdhetspolitiska målen och synliggör särskilt rätten till ett liv fritt från våld.

Elvy har också spridit kunskap inom flera arenor både som opinionsbildare och medförfattare under flera decennier. Hon har också varit en del i att driva jämställdhetsarbetet framåt och banat vägen till dit vi står idag. Elvy är en inspirerande, modig och uthållig kraft i arbetet för ett mer jämställt Örebro län.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.