Två händer hålls ihop, en yngre hand med flera ringar och en äldre hand med en tydlig struktur och en stor ring med en lila sten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det senaste halvåret har nästan 50 fall av misstänkta stölder eller bedrägerier hos äldre rapporteras i Örebro kommun. Foto: SVT

Ett 40-tal misstänkta stölder upptäckta inom hemtjänsten i Örebro

Publicerad

Vigselringar, guldhalsband, diamantringar, hela smyckeskrin för 10 000-tals kronor – under första halvåret har ett stort antal stölder skett hemma hos vårdtagare med hemtjänst i Örebro. En stor del av dem i samma område.

Det handlar om 50 så kallade Lex-Sarah rapporteringar om brister som kommunen gjort till vård och omsorgsnämnden under första halvåret i år.

Av de 50 rapporteringarna handlar 44 om vad kommunen kallar ”ekonomiska missförhållanden”, varav 36 hör hemma i ett och samma geografiska område. Det handlar om förlust av pengar eller smycken till ett okänt värde.

– Vi varken ska eller kan utreda brott, säger Malin Duckert Ek, som är samordnare inom vård och omsorg i Örebro kommun.

– Däremot kan vi hjälpa polisen med att titta på vem som har varit hemma hos en person.

Det var när en hemtjänstanställd som sades upp av andra anledningar, som de misstänkta stölderna upphörde. Enligt kommunen finns också ett samband mellan de 36 misstänkta stölderna och den personen.

Kommunen har i dessa ärenden haft en dialog med kommunpoliserna och samtliga ärenden är polisanmälda.

Om personen döms för brott kan det bli tal om att göra lex-Sarah anmälan gällande brister i hemtjänstens arbete.

Har du eller en anhörig till dig råkat ut för stölder inom hemtjänsten? Hör av dig till oss på orebro@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.