Tvådelad bild: Poliser som utför en trafikkontroll och kiminalinspektör Jesper von Schantz i uniform fotograferad i porträtt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar kriminalinspektör Jesper von Schantz om vilka fördelar han ser med arbetsmetoden snabbare lagföring. Foto: Fredrik Sandberg/TT /Sophie Olsson Rahlén/SVT

Ett år med snabbare lagföring: Drygt tusen ärenden till åklagare i Örebro län

Uppdaterad
Publicerad

Det senaste året har polisen i länet arbetat med snabbare lagföring. Poliser i yttre tjänst har utrett brott direkt på plats och misstänkta har på en gång fått ett preliminärt datum för när ärendet ska upp i tingsrätten.

– Vi kan se att det har gått mycket fortare från när en person begår ett brott tills dess att personen döms, säger Jesper von Schantz, införandeansvarig Polisområde Örebro.

Försöksverksamheten är från och med årsskiftet permanent och nationell. Metoden omfattar brott som ger högst tre års fängelse, exempelvis drograttfylla, narkotikainnehav och butiksstöld.

– Fördelarna är ju att det blir en snabb reaktion från samhället istället för att ärenden ligger i väntan på utredning. Det kan ju även vara positivt för den misstänkta, säger Jesper von Schantz.

Nöjd med siffrorna

Förra året redovisade Polisområde Örebro omkring 1100 sådana här ärenden till åklagaren, i omkring 700 fall har åklagare väckt åtal. Cirka 400 ärenden ligger i väntan på beslut. Jesper Schantz är nöjd över siffrorna.

– Absolut, det var svårt att veta hur många ärenden det skulle bli. Vi ligger i nivå med andra regioner undantaget Stockholm som ju hanterar en större mängd ärenden, säger han.

Ser inga risker

Poliserna i yttre tjänst har kontakt med en förundersökningsledare som fattar beslut om utredning. Den misstänkte delges direkt och får en preliminär tid för huvudförhandling i tingsrätten. Om personen erkänner på plats skriver hen på ett förhandsgodkännande till polisen med ett bötesbelopp som sedan fastställs av en åklagare.

Finns det några risker med att det ska gå så snabbt?

– Inga risker, bara fördelar. Det här projektet har granskats, framförallt av Justitieombudsmannen och Brottsoffermyndigheten. Vi ska ha en robust bevisning, när förundersökningsledaren tycker att den är tillräcklig redovisas den till åklagarmyndigheten, som i sin tur gör en bedömning, säger Jesper von Schantz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.