Tre personer i familjen Scott i villan utanför Örebro sitter på en modern soffa i ett elegant vardagsrum med grå väggar och stilfull belysning. Ett modernt soffbord med en vitt blomsterarrangemang står framför dem. Rummet har stora fönster som släpper in naturligt ljus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se familjen Scott i Marieberg berätta hur andra reagerat på projektet att bli egenförsörjande– och hur mycket det har kostat att göra investeringarna i hemmet till helt självförsörjande på el och värme. Foto: Erik Karlsson/SVT

Familjen Scott utanför Örebro är helt självförsörjande på el

Publicerad

Med pelletsmaskin, solpaneler och ombyggda bilbatterier från krockade bilar är deras villa utanför Örebro helt självförsörjande på el och värme. Följ med hem till familjen Scott som blivit el-influencer med över 300 000 följare på Instagram.

– Väldigt skön känsla att kunna leva energismart och samtidigt miljövänligt, säger mamma Louise.

För femton år sedan valde familjen Scott att bygga hus utanför Marieberg.

– När vi byggde huset sade vi att vi skulle göra det helt självförsörjande, säger Niklas Scott.

Solcellerna på taket förser huset med både el och värme under sommarhalvåret. Den tid på året när solen inte räcker till eldar familjen pellets som ger både värme och el.

– Ungefär 12 000 kilowattimmar får vi ut årligen av våra solceller. Sedan ger pelletsmaskinen oss runt 3 000 kilowattimmar på vintern.

Batterier från skroten

Solenergin leds in i litiumbatterier som han hittade på skroten och byggde om. Enligt Niklas är driftkostnaden för huset 1 800 kronor i månaden. Då ingår uppvärmning, el, vatten, avlopp, drivmedel till bilen och försäkring.

Hela huset – grund, väggar och tak – är byggt med foamglas.

– Materialet är både isolerande och bärande så det blir inga köldbryggor, och består av krossat bilglas och returglas som jästs ihop med kol och blivit som hård frigolit.

Driver instagramkonto

Ända sedan hon var liten har Louise varit intresserad av husmorstips. Sedan 2015 driver hon ett instagramkonto, där hon delar med sig av enkla knep och lösningar på olika vardagsproblem.

– Jag försöker bara dela genuina tips som jag verkligen vet fungerar.

Ambitionen är att innehållet på kontot ska passa så många som möjligt oavsett ålder, kön, intressen och livssituation.

– Alla tips är inte till för alla, men jag vill att alla ska kunna hitta någonting i mitt flöde som passar just dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.