Posten vägrar dela ut post i 250 brevinkast i Malmö. Foto: SVT

Fastighetsägarna: ”Inte vårt ansvar”

Uppdaterad
Publicerad

För att möta Postnords krav på arbetsmiljö väljer flera fastighetsägare att sätta upp postboxar. Men alla tycker inte att det är den bästa lösningen. Enligt branschorganisationen Fastighetsägarna ligger inte ansvaret hos de som äger fastigheten, utan hos arbetsgivaren.

Efter att Postnord gått ut med information om att de kommer att sluta dela ut post på flera adresser i Örebro på grund av dålig arbetsmiljö har frågan om fastighetsägarnas ansvar lyfts.

De arbetsmiljörisker som Postnord ställt krav på är brevinkastets höjd och storlek, vilken kraft som krävs för att öppna det samt om det finns vassa kanter. Även belysning och om spiraltrappor har ledstång är en del av riskbeskrivningen.

Poststrulet

Arbetsmiljöverket inte inkopplat

Varför det blivit aktuellt att ställa krav på fastighetsägaren i Örebro just nu är oklart. Enligt Arbetsmiljöverket har inga regler ändrats på dessa punkter. Enligt Ivarssons fastigheter som är en av de som pekas ut har det aldrig tidigare varit ett problem att dela ut post i fastigheten.

– Det är svårt att bedöma vart gränsen går i det här fallet då detta inte är ett ärende vi fått. Vi hanterar bara sådana här situationer om skyddsombudet på arbetsplatsen hör av sig till oss. Annars är det en överenskommelse mellan arbetsgivaren och fastighetsägaren, säger Kersti Lorén som är handläggare på Arbetsmiljöverket.

Inte fastighetsägarnas problem

Senaste året har branschorganisationen Fastighetsägarna fört debatt om vilka krav som faktiskt får ställas på fastighetsägarna för att Postnord ska kunna hota om att sluta dela ut post.

– Kortfattat är det två lagstiftningar och två frågor som klumpas ihop till en. Den ena är arbetsmiljölagstiftningen som arbetsmiljöverket ansvarar för och den andra är postlagen om postutdelarens skyldigheter, säger Rikard Silverfur, näringspolitisk expert vid Fastighetsägarna.

– Den första riktar sig till arbetsgivaren, den andra till den som delar ut posten. Inte i något av fallen är det fastighetsägarna som berörs.

Oklart antal adresser

Fastighetsägarna stöttar sina medlemmar i frågan och har regelbundna möten med Postnords vd. Enligt Rikard Silverfur rör det sig om många som hört av sig om Postnords krav, men ingen exakt uppgift om hur många adresser det kan gälla finns.

– Det som är komplicerat är ju att det egentligen är de boende som drabbas, de som får hämta sin post någon annanstans. Att Postnord har lagt lappar i brevlådan och skyllt på fastighetsägaren är helt fel. Vid flera dialoger har fastighetsägare upplevt att Postnord haft en otrevlig ton och det hjälper inte direkt, säger Rikard Silverfur.

Inte optimalt med utdelningsstopp

Post- och telestyrelsen, PTS, rekommenderar fastighetsägare att installera postboxar för att postutdelningen ska kunna ske mer effektivt, men det är inget krav på äldre bostäder ännu.

– Just det här fallet har inte varit uppe hos oss men jag känner till liknande fall på flera orter. Det viktiga är att fastighetsägaren och postaktören kan föra en dialog om hur sådana här problem ska lösas, säger Olof Bjurö, enhetschef på PTS.

Efterlyser ändringar

Enligt honom är en effektivisering av postutdelningen något som flera postorganisatörer eftersträvar. Efter att postmarknaden genomgått en stor förändring de senaste åren behöver man göra ändringar, menar han.

– Det står i vårt regelverk att man ska underlätta att posten kan delas ut, och det brukar oftast lösa sig genom överenskommelser, att det går så här långt är ovanligt, säger Olof Bjurö.

Postboxar inte orsak enligt Postnord

Beror utdelningsstoppet på att fastighetsägaren inte sätter upp postboxar?

– Nej. Vilken lösning värden väljer ställer vi inte krav på. Vi kräver bara att de ska åtgärda arbetsmiljöriskerna på något sätt, säger Mats Ståhlgren, regionchef för Postnord.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Poststrulet

Mer i ämnet