Bilden är tagen vid en myr i skogen där det går att se spår av diken som grävts upp och sedan lagts igen i våtmarken. På myren står två män till höger i bild och pratar, båda med mörka kläder och hängselbyxor på sig.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Daniel Bergdahl på Länsstyrelsen i Örebro är positiv till den nya lagen, men betonar att de krävs fler som jobbar med frågorna inom Länsstyrelsen för att kunna motsvara vad som förväntas. Foto: Malin Gotlin/SVT

Fler våtmarker kan återställas med ny EU-lag

Uppdaterad
Publicerad

En mil diken läggs igen årligen av Länsstyrelsen i Örebro för att återställa våtmarker. Och den här typen av naturåtgärder kommer bli fler framöver – enligt en ny EU-lag ska 20 procent av medlemsländernas land- och havsyta återställas.

Hur den nya EU-lagen ska utformas är inte klart än, och det kommer dröja några år innan den är på plats. Men sedan ska det gå undan. Innan 2030 ska arbetena i medlemsländerna vara igång; det handlar om att återskapa områden som förändrats av människan – bland annat våtmarker.

– Vi får så många vinster med att fylla igen diken i torvmarker, så det är helt rätt att höja ambitionsnivån, för det går för långsamt just nu, säger Daniel Bergdahl på Länsstyrelsen, som välkomnar lagen.

Klimat

Återskapad myr i Karlskoga

SVT:s team följde med ut till en myr i ett naturreservat i Karlskoga kommun. Fram till i vintras fanns det diken som torkade ut myren, men nu har de lagts igen och vattnet har höjts i markerna igen.

– Vi har bara rådighet över naturskyddade områden, exempelvis Natura 2000-områden och naturreservat. Men när vi är ute och pluggar igen brukar vi fråga markägare runt om reservatet om de vill att vi fortsätter plugga igen diken också utanför reservatet. Ibland är de positiva och ibland inte.

Varför säger en del nej?

– Det kan vara många olika skäl, men oftast tror jag att det är okunskap. Man vet inte hur positivt det är eller att man är rädd att skogen ska översvämmas. Men jag vet att det finns mängder av åtgärder i våtmarker där klimatnyttan är stor och de även kan vara barriärer för skogsbränder.

Stort arbete väntar

Fram till 1980-talet gav staten bidrag för att gräva diken i våtmarker som mossar och myrar i skogslandskapet. Men sedan 2018 har arbetet med att återskapa våtmarkerna intensifierats i Sverige och med den nya lagen väntas ytan som ska återställas öka.

– Vi har stora förhoppningar på att kunna jobba i större skala men då behöver vi vara fler på Länsstyrelsen som jobbar med restaurering av våtmarker. Och det är inte bara våtmarker i den här lagen, utan det handlar ju om skogen, vattendrag, ängar och städer.

Detta innebär lagen

Lagförslaget om naturrestaurering presenterades av EU-kommissionen i juni 2022 och innebär att alla EU:s länder, till 2030, ska återställa 20 procent av den landyta och hav som människan har förändrat. Förslaget innefattar även att grönområden i städer inte ska minskas, samt delvis om att återställa våtmarker.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet