Sedan den 24 december förra året har restauranger och krogar inte fått servera alkohol efter klockan 20. Detta för att minska smittspridningen av covid-19. Förbudet var tänkt att gälla fram till 15 januari, men nu förlängs det alltså i nio dagar till.
Kenny Nordh driver en krog i Örebro och säger att han inte drabbats så hårt, trots allt. Däremot har krogen tvingats hittat sätt att kompensera för alla begränsningar som införts sedan pandemin startade i våras.
”Ingen kan köpa drinkar för avhämtning”
Färre bord och stolar, större avstånd, avhämtning och hemkörning. Ja, alla restauranger och krogar har fått hitta lösningar för att minska risken för smittspridning och samtidigt klara ekonomin.
Björn Åqvist är fastighetsägare av Saluhallen i Örebro. Fem olika aktörer driver olika typer av restauranger i hans lokaler.
– Min bild av läget är att alla förstår allvaret i det här, men man besväras av att beskeden kommer så sent. De vill ju kunna informera kunder och planera sin personal. Personligen kan jag känna att det känns lite respektlöst av regeringen med de här sena beskeden, för det har ju inte skett någon dramatisk förändring av smittläget de senaste två dagarna.
Samtliga av hans hyresgäster har än så länge klarat sig, men enligt Björn Åqvist har de olika förutsättningar att hantera krisen.
– Vissa har lättare att kompensera med hämtmat och hemkörning. Men ingen kan köpa drinkar för hämtning eller hemkörning.
I klippet berättar Örebrokrögaren Kenny Nordh mer om läget och hur hans verksamhet klarat krisen under året