• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kalix och Grytnäs i Kalix kommun, Norrbottens län. Det brinner i ett sågverk nära Kalix med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

2018 avslutar Ghalia Alhindi sin maskinförarutbildning. Sen väntar förhoppningsvis nytt jobb. Foto: SVT

Ghalia: ”Hoppas att få träffa Sveriges kung”

Uppdaterad
Publicerad

Från hemmafru i Syrien till maskinförare – Ghalia Alhindis berättelse berörde och inspirerade flera tittare. Nu ser hon fram emot ett nytt år och nytt jobb.

Hur svårt kan det egentligen vara att köra grävmaskin? När personalen på Arbetsförmedlingen försökte övertala nyanlända Ghalia Alhindi att istället utbilda sig i restaurangbranschen stod hon på sig. Utbildningen till maskinförare passade henne mycket bättre. Hoppades hon i alla fall.

– Jag var jätterädd första dagen på kursen, minns hon. Den enda kvinnan bland en massa män.

Publikfavoriter 2017

Går att utbilda sig till vad man vill

Men hon stod på sig och efter att SVT Örebro uppmärksammat Ghalia i flera artiklar förändrades hennes tillvaro.

– Det allra roligaste i år har varit utbildningen men också att få berätta i media för andra om att det går att utbilda sig till vad man vill som kvinna i Sverige. Jag har också fått ett stort socialt nätverk på köpet.

Vill att fler ska upptäcka möjligheterna

Vid sidan om sin egen utbildning har Ghalia hjälpt till att informera andra kvinnor med invandrarbakgrund om Yrkesakademin och utbildningarna där.

– Jag är så tacksam mot mina utbildare och Bo Liljeblad på Arbetsförmedlingen som väglett mig och uppmuntrat mig när han insåg att det var det här jag ville. Nu vill jag att fler ska upptäcka möjligheterna

Trots att hon har haft fullt upp har hon hunnit med att klara av ännu en milstolpe – ett svenskt körkort.

– Men att köra bil i snö, regn och mörker är en utmaning, skrattar hon.

Ghalia Alhindis önskan inför 2018

– Jag hoppas få ett jobb nästa år och en arbetsgivare som tycker att jag är bra på mitt jobb. Sen skulle jag önska att jag och min man kan köpa ett hus. Och jag hoppas på att få träffa sveriges Kung!

– Jag önskar att alla i min familj får ett bra liv och får vara friska. För mina barn hoppas jag att de når sina mål i skolan.

Vad är Publikfavoriter 2017?

SVT Örebro har valt ut tio personer som på ett eller annat sätt varit inblandade i händelser under 2017 som fått stort genomslag.

Det kan röra sig om nyhetshändelser som pågått under längre tid eller bara en artikel.

Det alla har gemensamt är att de fått stor uppmärksamhet av dig som läst, ibland positiv ibland kritsk, i form av kommentarer, likes eller mail till redaktionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Publikfavoriter 2017

Mer i ämnet