Det senaste stora utbrottet av granbarkborrar kom efter den varma sommaren 2018. Sedan dess har insekterna fortsatt orsaka skador för skogsägare i stora delar av Mellansverige och södra Sverige. Ett av de värst drabbade områdena är Örebro län.
– Ihopsamlat över tid så är det allvarliga skador. Skogsägare kan inte sköta skogen enligt den plan man har, utan får släcka bränder, säger Monica Pettersson.
Granbarkborren är en naturlig del av den biologiska mångfalden. Men med de varma somrarna har de kunnat föröka sig snabbare. Och de varma och torra somrarna blir vanligare när jordens medeltemperatur stiger. Bra för borrarna – dåligt för granen, som inte gillar torrt väder.
– Det gör att vi riskerar att få en stor skadebild framgent.
Statlig utredning pågår
I somras gav den förra regeringen Naturvårdverket och Skogsstyrelsen i uppdrag att se över om mer förebyggande åtgärder behövs i skyddad skog, till exempel naturreservat. De ska också utreda om statlig kompensation kan ges till skogsägare som har fastigheter intill naturreservat, förutsatt att borren spridits därifrån.
I regeringens beslut står bland annat:
”Det är av stor vikt att situationer där det sker omfattande angrepp av granbarkborre i anslutning till skyddade områden hanteras för att markägare inte ska drabbas av ekonomiska skador på grund av angrepp från granbarkborrar.”
Rapporten ska vara klar nästa höst.
Starta klippet för att höra hur granbarkborren gynnas av ett varmare klimat och hur ofta somrarna kommer vara till insektens fördel i framtiden.
Granbarkborreangrepp
– Skog motsvarande 317 000 timmerlastbilar – så mycket skog dödades uppskattningsvis av granbarkborren mellan 2011 och 2020.
– Under 2018-2021 skadades ungefär 26 miljoner kubikmeter skog.
– De sammanlagda skadorna under dessa år var nästan tre gånger så stora som skadorna under de 60 föregående åren.
Källa: Skogsstyrelsen