Aspa bruk vid Sörviken i Vättern, utanför Askersund från ovan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet svarar Jonas Georgsson på miljöprövningsdelegationen på hur man har resonerat. Foto: SVT

Grönt ljus för Aspa bruk – trots för höga utsläpp i Vättern

Uppdaterad
Publicerad

Aspa Bruk i Olshammar får dispens för att fortsätta överskrida de gränsvärden som gäller för utsläpp till Vättern.

Det är Länsstyrelsen i Örebro län som beviljat brukets dispensansökan.

Aspa bruk och andra berörda anläggningar i landet inom pappers- och massaindustri hade till september 2018 på sig att uppfylla de nya EU-krav som kom 2014 – utan behov av dispens.

Men efter 2018 klarade Aspa bruk fortfarande inte kraven för utsläpp i Vättern. 2019 fick företaget en kort dispens men sedan 2020 har man inte haft någon dispens alls – trots att man fortsatt överskrida gränsvärdena för fosfor och så kallade suspenderade ämnen, alltså partiklar som är svårnedbrytbara och som bidrar till så kallade fiberbankar på botten.

Aspa bruk och utsläpp i Vättern

Ja till dispens

Men nu har miljöprövningsdelegationen på länsstyrelsen sagt ja till brukets dispensansökan. Bruket får därmed fortsätta överskrida gränsvärdena till och med den sista december 2025, då man sagt att man ska ha en tillräckligt bra rening på plats.

– Den tidsplan som bolaget angett har bedömts som rimlig för de åtgärderna som behövs, säger Jonas Georgsson på miljöprövningsdelegationen.

Yrkade på avslag

Flera instanser och privatpersoner har yttrat sig i ärendet. Alla utom en var emot att bruket skulle få dispens. En av dem som var emot var den enhet på länsstyrelsens enhet som ansvarar för själva tillsynen av företaget.

Hur ser du på att en av era avdelningar yrkade på avslag men att ni på miljöprövningsdelegationen trots det säger ja?

– De har tittat med ett lite bredare perspektiv där man tyckt att man ska väga in historiken. Det kan inte vi göra i prövningen, annat än att göra en vandelsprövning som det kallas, säger Jonas Georgsson.

En vandelsprövning har gjorts, alltså en kontroll om företaget agerat brottsligt. Det har de inte och därför har miljöprövningsdelegationen tittat på tiden från dispensansökan och framåt.

Investeringsbeslut för tredje reningssteg

Aspa bruk skriver bland annat i sitt yttrande att de redan gjort mycket men att man på grund av olika omständigheter inte nått i mål med den rening man hittills testat. Nu har företaget tagit beslut om att investera i ett tredje reningssteg som ska vara på plats till hösten 2025 och intrimmat till början av 2026.

Länsstyrelsens beslut om att ge Aspa bruk dispens kan överklagas till mark- och miljödomstolen och ska i så fall ske inom tre veckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Aspa bruk och utsläpp i Vättern

Mer i ämnet