Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En nygammal klassiker får representera Närke i jakten på landskapsrätter. Foto: Andreas Hylthén

Här är Närkes nya landskapsmeny

Uppdaterad
Publicerad

Nästa år blir Stockholm Europas mathuvudstad. I samband med det kommer samtliga länsstyrelser att ta fram varsin ny måltid som ska representerar respektive län. Närkes nya landskapsmåltid är en del i Gastronomiska Akademiens, Måltidsakademiens och Kungliga Skogs- och Lantbruksakademiens arbete med att sammanställa nya svenska landskapsrätter.

Allmänheten har fram till den 20 maj i år haft chansen att komma med egna förslag på olika ingredienser till landskapsmåltiden. Med det resultatet som utgångspunkt har nu sex kockar tagit fram en förrrätt, varmrätt och dessert.

Till förrätt hittar vi: Fisksoppa med Hjälmargös och morötter från Stora Mellösa komponerad av Roger Hjelm och Davide Lindqvist. Sköljer ner det hela gör man med en sval nypondryck med hint av morot.

Huvudrätten: Vild skomakarlåda med dovhjortssadel, rökt hjortkorv, potatispuré, tranbärssky och frasigt rotfruktsströssel. Att dricka till blir det ljummet Oolong-te smaksatt med klarad svampbuljong, skapad av Anders Johansson och Joe Devine.

Till efterrätt: Närkingsk Crème brûlée av gullvivehonung med ”hasselnötella” och nötkex av Niklas Edgren och Lena Karlsson. Att dricka till blir det Grythyttan Hjortron och hjortronjos med äpple, honung och hibiskus.

Måltidsdryckerna är valda utav Henrik Scander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.