Hasselnötter efter landskapsdjuret Hasselmus, kräftor som förknippas med fiske i Vättern och Hjälmaren eller kanske korv från någon av Närkes lokala tillverkare. Det är exempel på råvaror och ingredienser som står med på Länsstyrelsens enkät. En lista som inte var helt enkel att bestämma.
– Det var jättesvårt för det finns så otroligt många smaker. Vi ville inte ta med allt för märkliga smaker även om det finns sånt som vi tyckte kunde ha varit kul, till exempel vassrot som ska smaka som gurka, men det kanske är svårt att få tag i den där vassroten, säger Mia Geijer, på länsstyrelsens enhet plan och kultur.
Sex kockar
Allmänheten kan fram till den 20 maj säga sitt genom att kryssa i alternativ eller skriva egna förslag på ingredienser. Med resultatet som underlag ska sedan en landskapsrätt bestående av förrätt, varmrätt och dessert komponeras med hjälp av sex kockar. En av dem är Niklas Edgren.
– Superkul att få förfrågan om en sån här grej, jag tolkar det som ett hedersuppdrag.
Närkes nya landskapsrätt är en del i Gastronomiska Akademiens Måltidsakademien och Kungliga Skogs- och Lantbruksakademiens arbete med att sammanställa nya svenska landskapsrätter. Det är landshövdingen Maria Larsson som tackat ja till inbjudan.
Frågor som ställs i enkäten:
Landskapet Närke förknippar jag främst med:
Sjöar/vatten
Slätt och åkermark
Skogar
Annat
Jag tycker att en landskapsrätt för Närke ska innehålla huvudråvaran:
Hjälmarfisk
Lokal korv
Ullsvin
Vilt
Kräftor
Annat
Dessa tillbehör tycker jag utmärker Närke:
Morötter
Hasselnötter
Hjortron
Nypon
Havre
Kex
Karl-Johansvamp
Annat