Nu ska Närkes nya landskapsrätt tas fram

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått årtionden sedan Hjälmargösen utsågs till Närkes landskapsrätt. Nu är det dags att ta fram en uppdaterad meny och som underlag vill Länsstyrelsen ha invånarnas åsikter. Frågan bara: Vilka ingredienser representerar Närke?

Hasselnötter efter landskapsdjuret Hasselmus, kräftor som förknippas med fiske i Vättern och Hjälmaren eller kanske korv från någon av Närkes lokala tillverkare. Det är exempel på råvaror och ingredienser som står med på Länsstyrelsens enkät. En lista som inte var helt enkel att bestämma.

–  Det var jättesvårt för det finns så otroligt många smaker. Vi ville inte ta med allt för märkliga smaker även om det finns sånt som vi tyckte kunde ha varit kul, till exempel vassrot som ska smaka som gurka, men det kanske är svårt att få tag i den där vassroten, säger Mia Geijer, på länsstyrelsens enhet plan och kultur.

Sex kockar

Allmänheten kan fram till den 20 maj säga sitt genom att kryssa i alternativ eller skriva egna förslag på ingredienser. Med resultatet som underlag ska sedan en landskapsrätt bestående av förrätt, varmrätt och dessert komponeras med hjälp av sex kockar. En av dem är Niklas Edgren.

– Superkul att få förfrågan om en sån här grej, jag tolkar det som ett hedersuppdrag.

Närkes nya landskapsrätt är en del i Gastronomiska Akademiens Måltidsakademien och Kungliga Skogs- och Lantbruksakademiens arbete med att sammanställa nya svenska landskapsrätter. Det är landshövdingen Maria Larsson som tackat ja till inbjudan.

Frågor som ställs i enkäten:

Landskapet Närke förknippar jag främst med:

Sjöar/vatten

Slätt och åkermark

Skogar

Annat

Jag tycker att en landskapsrätt för Närke ska innehålla huvudråvaran:

Hjälmarfisk

Lokal korv

Ullsvin

Vilt

Kräftor

Annat

Dessa tillbehör tycker jag utmärker Närke:

Morötter

Hasselnötter

Hjortron

Nypon

Havre

Kex

Karl-Johansvamp

Annat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.