Här blev badet en succé

Uppdaterad
Publicerad

I två reportage har Tvärsnytt berättat om problemen med Svartåns vatten i Örebro och om svårigheten att få ett tjänligt badvatten.

Hur har man lyckats på andra ställen där en å rinner genom en stad? Vi har besökt Linköping.

Det blev en direkt succe – det nya Johannelundsbadet några kilometer från Linköpings centrum. Platsen har använts som bad under många år men nu byggdes nya beachwolleyplaner intill och i ån, en liten lagun ungefär 50 centimeter på det djupaste stället, för de minsta badarna.

– Vi skulle vilja ha lite bättre genomströmning och få mer vatten att rinna genom lagunen, ute i Stångån är det inga problem, säger Mårten Bredberg, trädgårdsingenjör i Linköpings kommun.

Rent vatten – Tvärsnytt

Det är främst dagvattnet från gatubrunnar, vägar och från bostadsområden som för med sig föroreningar. Här försöker man ta hand om dagvattnet lokalt bland annat med hjälp av stenkistor dessutom har man byggt fördröjningsmagasin utformade för att både rena vattnet – och fördröja det vid stora flöden.

– När det regnar väldigt mycket då släpper det inte igenom vattnet utan då stänger det till och då fördröjs dagvattnet och rinner saktare ut, säger Mårten Bredberg.

Strömsborgsutsäppet I Örebro rinner rakt ut i Svartån och innehåller förorenat dagvatten från hela Adolfsberg och Pilängens industriområde I Linköping finns inget sådant utsläpp som påverkar badmöjligheterna.

Badar du själv en solig dag?

– Nej inte numera men jag gjorde det när jag var ung och kom från krogen med någon ny flicka, säger Bredberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rent vatten – Tvärsnytt

Mer i ämnet