Starta klippet för att se hur Hasse har det – hör honom berätta om krämporna och ovissheten han tvingas leva med.
Det började med artros i ena knät, och smärtan blev allt värre. För tre år sen var knät redo för operation, men då satte vikten käppar i hjulet.
– Jag var för tung för att operera in en ny knäled och fick rådet att gå ned 30 kilo. Med LCHF-kost lyckades jag gå ner 20 kilo förra hösten.
Men samtidigt som Hasse närmade sig operationsvikt svullnade vänsterfoten. Han fick mer och mer ont, och eftersom han skulle bli tvungen att stödja extra mycket på den foten efter operationen var läkarna tydliga: foten måste opereras före knät, och Hasse hamnade i förturskön.
– Det var i oktober 2019, men sedan dess har inget hänt. Det enda besked jag fått är att de inte kan ge något besked.
Fick börja med rullstol
Under väntetiden har foten och knät blivit allt sämre, och i våras kände han sig tvingad att börja använda rullstol. Hasse är inte den som brukar klaga, säger han, och han förstår att coronapandemin medfört längre väntetider.
– Men det är ett konstigt system att de inte kan ge en ungefärlig köplats. Då skulle jag kunna planera min tid och veta när jag ska hålla mig hemma. Som det är nu vågar jag inte åka någon längre stans.
Information om 4-6 veckor
Chefen för ortopedimottagningen i Örebro län, Ewald Ornstein, säger till SVT att det är väldigt besvärligt för de som fått sina operationer framskjutna.
– Vi känner medlidande med de drabbade. Just nu diskuterar vi om vi inte bör gå ut och informera var och en om ungefär när det är deras tur. Preliminär plan för detta är cirka 4-6 veckor.
Vad tänker du om de långa operationsköerna?
Mona • Sverige är inte längre ett världståndsland, och vi har halkat efter de länder vi kallat U länder, både vad gäller sjukvården, äldrevården mm.
Sverige lovar stort men håller tunnt, det är som fina tjusiga fasader, men i verkligheten, under fasaderna, så är det så mycket brister. Och att vi har olika vård och väntetider på op. beroende på var i landet man bor är en negativ effekt av landstingen. Vården borde vara statlig.
Jag har själv sökt vård utomlands, i Danmark, efter att Sverige inte kunde hjälpa mig.
Och jag har vid flertalet tillfällen fått kämpa för att övertala sjukvården om att ge min mor vård.
Vi behöver ett nytt sjukvårdssystem för det vi har nu fungerar uppenbarligen inte!
Ebba • Magnetröntgen i Maj-19 pga ryggbesvär sen kom sommarstängningen emellan i September fick jag träffa ryggspecialist och blev uppsatt för blockad då väntade ytterligare 3 månader i kö.
Blockaden utfördes på luciadagen sedan utvärdering och i Januari -20 uppsatt för operation -ny 3-månaders kö. Träffade narkosläkaren i Mars sedan stängdes allt pga Coronan nu måste magnetröntgen göras om och köandet till lindring/åtgärd fortsätter.
Snart har det gått 2år med smärtor , det värsta är att FK avslår sjukskrivningarna så jag knappt kan överleva utan pengar , lånat lånat lånat.
Per-Olof Pettersson • Vi är helt enkelt inte beredda att betala i skatt för vad de skulle kosta att ha den kvalitet på vården som vi förväntar oss för alla.
Det finns många fasta kostnader som är svåra att rucka på samtidigt som man minimerar de löpande kostnaderna i fråga om bemanning och löner.
Man får brister och privatläkare och sköterskor lever gott på underbemanningen och snålheten skapar ännu större förluster.
Regionerna har också olika möjligheter att ta in skattemedel och samtidigt vara konkurrenskraftiga i att ta in företagsverksamhet.
Storstadsregionerna har ett överflöd med fördel med större förmåga till specialisering pga det tätare underlaget.
Låt staten betala för sjukvården så att den kan fördelas och ge samma sjukvård över landet. Regionerna är ett skämt.
Hampus • Har under många år haft tanken ”bli inte sjuk i detta landet” När ska dessa fantastiska politiker inse att det inte är illa utan katastrof när det handlar om mycket inom vården idag? När ska det vända? Sluta med att rädda hela världen och tänk på oss själva, åtminstone lite ibland ändå! / Hampus
Dahlgren • Jag bor i England. Här är det helt gratis att gå till läkaren. Det tar ca: en vecka för att få träffa en specialistläkare. I Sverige fick jag vänta i tre månader. Skattetrycket är mycket lägre I England än i Sverige. Jag förstår inte varför Sverige inte kan hålla samma standard. Allting är alltid så krångligt i Sverige.
Lars Liljesvärd • Örebro är ett fattigt Landsting. När jag fick problem med två diskar i ryggen när jag bodde där bekostade man inte ens vanlig röntgen. Det fick jag betala själv. I Järfälla kommun i Stockholms län har man hjälpt mig med först vanlig röntgen och en magnetröntgen är inplanerad för att undersöka om operation behövs i ryggen.
Om det går att vända sig till ett annat landsting än Örebro/Närke är det nog något att överväga för Hasse. Om det går vet jag inte.
Anonym • Nuvarande politiska ledning bryr sig inte ett skit om långa vårdköer. Men om personer inte orkar med kaoset och köerna i den offentliga vården längre och betalar för en privat vårdförsäkring blir dom fly förbannade och sätter in alla verktyg för att stoppa "orättvisan". Ingen får ha det bra utan alla ska ha det dåligt i sosse-Sverige.