Open arts Elin Persson passerar resterna av ett av konstverken. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Hit kommer gamla konstverk för att dö

Uppdaterad
Publicerad

Snart kommer en rad konstverk att plockas isär och bli ny konst.

Det är kvarlämnade skulpturer från den stora utomhusutställningen Open art som får användas som råmaterial av de konstnärer som deltar nästa år.

Vi har besökt konstverkens kyrkogård – i ett industriområde i Örebro.

En stor hög av drickabackar tornar upp sig längst bort på en industritomt. Sommaren 2017 var de tusentals svarta och röda backarna ett uppmärksammat konstverk av Francesco Bracci från Costa Rica. Tillsammans blev de en gigantisk spiral som ledde ner i Svartån framför Örebro slott.

– Idag är det bara skrot kvar av den, men materialet går ju att använda. Så vi får se vad som kan ske framöver, säger Elin Persson, ansvarig för externa relationer på Open art.

Francesco Braccis stora spiral som den såg ut när den var ett konstverk. Foto: Sofie Isaksson/Open art

Lockade 200 000 besökare

Vartannat år lockar konstutställningen Open art storpublik till Örebro. Enligt arrangören var det runt 200 000 personer som vandrade runt och tittade på de många konstverken under den senaste utställningen.

När Open art stänger går verken olika öden till mötes. En del säljs, andra tar konstnären med sig. Men vissa är bara gjorda för att visas under tre sommarmånader. De hamnar på industriområdet för att kunna användas som material av andra konstnärer vid nästa Open art.

– Dels är det en konstnadsbild, att återvinna material för att spara pengar helt enkelt. Men det finns också konstnärer som jobbar just utifrån att man vill ha in ett återvinningsmaterial i konstverket.

Så här ser Braccis verk ut idag. Snart kan delarna komma att återanvändas. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Isflak ska återvinnas

Så nu ligger en trasig pelare en bit bort från något som har varit ett verk av betong. En tredimensionell basketplan, resterna av en jättestalagtit och en man som sitter på en resväska på ett isflak av frigolit väntar också på att återvinnas.

Även tidigare år har material återanvänts – och då gett mycket inspiration. Till exempel påverkades den franske konstnären Sylvain ”Sambre” Ristoli när han fick möjligheten att infoga bitar av en skulptur i ett enormt verk på en rivningstomt 2015.

– Att vi återanvänder så mycket som vi kan skapar också en framåtanda och en tanke på vad det kan bli framöver. Det sätter igång mycket tankar, säger Elin Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Open art i Örebro

Mer i ämnet