Hyresnivån för beklädnadshandeln sticker ut rejält i Örebro. I kommunen utgör hyran i snitt 18 procent av omsättningen för butiker inom delbranschen. I Stockholm är siffran 24 procent, i Göteborg 19 och i Malmö 16.
– Så det är mer än vad man betalar i Malmö. Det är för mycket. Man kan undra om konsumentunderlaget svarar mot det eller varför de hyrorna har blivit så pass höga i Örebro, säger Elisabet Elmsäter Vegsö.
Risken: Företag väljer bort Örebro
De tre senaste åren har Svensk Handel sett en hyresökning för handeln på 20 procent. Höjningen 2022 var 2,8 procent, 2023 ökade hyrorna med 10,9 procent och 2024 med 6,5 procent. Den skenande inflationen ligger bakom detta.
– Hyresökningarna läggs på varandra och kan först förändras vid omförhandling av kontraktet, säger hon.
Fler tomma butikslokaler, mindre turism och företag som väljer att inte etablera sig i Örebro är några av riskerna som Svensk Handel ser med den höga hyresnivån för beklädnadshandeln.
– Företagen behöver attraktiva städer där det finns ett utbud för deras kontorsarbetare under sin rast. Man vill komma tillbaka till kontoren efter pandemin.
Höga hyror i Marieberg Galleria
I Svensk Handels hyresdatabas kan de, i jämförelser över landet, också se att Marieberg Galleria ligger bland de köpcentrum där butikerna i snitt betalar högst andel av omsättningen i hyra, efter våra storstäder. På grund av sekretess kan branschorganisationen inte exakt gå in på hur hyresnivåerna ser ut där.
Vad kan man göra som handlare om man känner att ens ekonomi inte går ihop? Det svarar Elisabet Elmsäter Vegsö på i klippet ovan.
Handeln i Örebro i siffror
År 2023 omsatte handeln i Örebro 14,4 miljarder kronor. 13 procent utav alla sysselsatta i Örebro finns inom handeln, det är kommunens andra största arbetsgivare.
Källa: Svensk Handel