Till vänster en person i ett valbås som röstar, till höger valchefen Johan Hellsten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En del saker ändras när det gäller röstandet i EU-valet. Hör valchefen Johan Hellsten berätta varför man satsar på att korta köerna. Foto: SVT

Inför EU-valet 2024 – så ska köerna bli kortare i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Vid riksdagsvalet 2022 blev det på vissa håll köer för att rösta. Därför satsar nu Örebro kommun på nya lösningar inför EU-valet den 9 juni.

Vid det senaste valet till riksdag, region och kommun blev det stundtals köer, både på själva valdagen och vid förtidsröstningen.

– Vi hade några lokaler i förtidsröstningen som var väldigt hårt belastade, till exempel Kulturkvarteret där vi inte hade fått till en tillräckligt stor lokal helt enkelt, säger Örebro kommuns valchef Johan Hellsten.

EU-val 2024

Fler valdistrikt – och lättare att ta valsedel

Erfarenheterna från förra valet gör nu att antalet valdistrikt utökas från 100 till 109. Det ska göra att det blir färre röstande per vallokal på valdagen.

En annan skillnad är att valsedlar kommer att finnas vid varje valbås. Tidigare har ju valsedlarna funnits på en plats i vallokalen och det har begränsat hur många som kunnat rösta samtidigt i en lokal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet