I bilden syns fyra tjejer som studerar andra året på Lindeskolan, naturprogrammet. De står framför ett bord och tittar ner mot en vikt kartong.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eleverna från Lindeskolans naturprogram får lära sig att hörnen är de viktigaste bärande elementen i en produktförpackning som ska staplas. Foto: Simon Rehnström/SVT

Ingenjör för en dag: Så ska Billerud Frövi locka fler tjejer till teknikyrken

Publicerad

Ingenjör för en dag – så heter Billerud Frövis koncept för att få fler unga tjejer att få upp ögonen för teknikyrken.

– Vår framtid är beroende av att vi tar vara på kompetensen hos alla, säger Richard Morén, Mill Director på företaget.

Att kvinnor är underrepresenterade inom industrin och ingenjörsyrket är ingen nyhet, och försöken att göra något åt det är många.

Billerud Frövi bjöd därför på fredagen in tjejer och icke-binära mellan 13 och 19 år till en teknikdag med samarbetspartnern IGEday – Introduce a Girl to Engineering day, som varje år arrangeras av stiftelsen Womengineer.

Under besöket fick ungdomarna träffa kvinnliga ingenjörer, se hur produktionen går till och delta i olika workshops, för att få en inblick i ingenjörsyrket.

– Det här är ett bra tillfälle att öppna upp vyn innan man bestämmer sig för vilket yrkesval man gör sen, berättar Petra Lönnberg, kartongbrukschef.

Ökar trivsel och produktivitet

Billerud Frövi hänvisar till både forskning och erfarenhet som visar att mångfald och inkludering inte bara ökar trivseln och produktiviteten på jobbet, utan också innebär att man får fler viktiga perspektiv med sig när ett företag ställs inför förändringar och utmaningar.

Enligt Richard Morén är IGEday därför viktig både för att öka unga tjejers intresse för teknik men också för att bredda bilden av hur en modern industri fungerar:

– Det finns otroligt mycket möjligheter och vi måste bli bättre på att förmedla det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.