I flyktingkrisen har flera små kommuner i landet fått ta ett oproportionellt stort ansvar. Och av dessa är Ljusnarsberg den kommun i hela landet som tagit emot flest flyktingar per invånare. Det sätter stor press på kommunen.
– Vår lilla kommun med dom små administrativa resurser som vi har vi klarar inte av det här i längden, säger Ewa-Lena Johansson (S), kommunstyrelsens ordförande.
Vill minska trycket
Regeringen och alliansen presenterade sin uppgörelse om flyktingpolitiken. Bland annat ska alla kommuner tvingas ta emot flyktingar och i år får kommunerna ytterligare 10 miljarder för att klara av detta. Men det återstår att se hur pengarna kommer fördelas och vad uppgörelsen som helhet kommer att betyda Ljusnarsberg.
– Mardrömmen skulle vara om man bestämmer sig för att fördela pengarna efter antal invånare, säger Ewa-Lena Johansson.
Samtidigt välkomnar hon uppgörelsen och hoppas framförallt att den kommer att leda till att flyktingarna fördelas jämnare över landet och att trycket på Ljusnarsberg kommer att minska.
Svårt att påverka
Att det kommit så många flyktingar till Ljusnarsberg beror på att det finns många tomma och billiga fastigheter i kommunen. Det gör det lukrativt för privata aktörer att förlägga sin verksamhet just här. Att starta ett flyktingboende är en uppgörelse mellan det företaget och migrationsverket. Ewa-Lena Johansson är irriterad över hur lite kommunerna själva kan påverka trots att man är skyldig att leverera vissa samhällstjänster som till exempel skola och förskola.
– Våra medborgare tror inte att det är så, dom säger: Varför säger du inte stopp, varför säger du inte att vi bara klarar av ett visst antal. Men vi ställs inför fullbordat faktum. Får vi veta en dag före är det bra men ibland vet vi inte förrän dagen efter att det befinner sig ett antal nya invånare tillfälligt i vår kommun men som har rätt till viss verksamhet.