Bakgrunden till protesterna är att gymnasienämnden i Karlskoga och Degerfors kan behöva spara in 13 miljoner kronor. Det motsvarar 31 lärartjänster, och Svenska för invandrare, SFI, skulle drabbas allra hårdast.
Förlust för samhället
Men det skulle också påverka gymnasieskolan och vuxenutbildningen om det blir verklighet.
– Det skulle bli en förlust för alla tre verksamheter. Vi ser också att det är en förlust för samhället. Att vi tappar både kompetens och lärare som skulle kunna arbeta här, säger Sigge Eriksson.
Han går i årskurs 1 på samhällsvetenskapliga programmet på Möckelngymnasiet i Karlskoga, och är en av initiativtagarna till protestmarschen.
Tar inte emot eleverna
Elevernas tanke var från början att de skulle lämna namnunderskrifterna till kommunstyrelsens ordförande Tony Ring (M), men han var på ett möte i Örebro. Inte heller gymnasienämndens ordförande, Ulla Averås (M), var på plats.
Istället tog Matz Ericson (S), den förre ordförande i gymnasienämnden, emot namnunderskrifterna. Något som överraskar Tony Ring när SVT Nyheter Örebro når honom med beskedet.
– Intressant att tidigare ordförande tar emot. Att eleverna hade lämnat in det i diariet hade varit det naturliga, säger Tony Ring.
Är det inte bra att det finns någon på plats som möter eleverna och hör vad de har att säga?
– De sa ju bara att de skulle lämna över det, de hade inget budskap.
Oklara besked om besparingarna
Tony Ring framhåller att gymnasienämnden inte fattat något beslut ännu och att det är svårt att ta ställning när man inte vet ännu om besparingarna kommer att ske eller ej.
Matz Ericson tar lätt på Tony Rings kritik och tycker att det symboliskt sett är viktigt att en representant frå
n kommunen tar emot namnunderskrifterna.
– Det här är en del av den demokratiska processen. Att folk mobiliserar sig och gör sig hörda, säger Matz Ericson.
Gymnasienämndens nästa sammanträde är den 15 februari.