Den vänstra delen visar en bild på grupp elever från Brickebackens skola som sitter i ett klassrum och arbetar på sina bärbara datorer, med elevhälsoverktyget Skolado. Den högra delen visar Ismael Hamoudi, grundaren av verktyget, som intervjuas, stående framför en julgran med belysning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se grundaren av spelverktyget, Ismael Hamoudi, berätta sin personliga historia om varför vi behöver bli bättre på elevhälsa i skolan. Foto: SVT

Norabon Ismael om spelet som tar tempen på elevhälsan

Publicerad

Att må bra och trivas i skolan är grunden för att kunna lära sig nya saker, men att få reda på hur elever mår kan ibland vara en utmaning. Ismael Hamoudi från Nora bestämde sig för att skapa ett trygghetsverktyg för att på ett enkelt sätt kunna ta tempen på eleverna.

Tillsammans med Örebro universitet har Ismael Hamoudi tagit fram elevhälsoverktyget Skolado för att enklare och mer kontinuerligt kunna ta reda på hur elever mår under skoldagen.

I grund och botten är Skolado ett enkätverktyg, men istället för de vanliga formulären får eleverna här svara på frågor om välmående och trygghet genom olika spelmetoder.

– Vi tänkte att om man ska vilja göra någonting ofta så måste det vara roligt. Enkäter brukar vara tråkiga så vi bestämde oss för att göra en gamification av processen, att barnen får svara med hjälp av spel, säger Ismael Hamoudi.

Samtidigt ger det digitala verktyget resultaten direkt till skolpersonalen så att de snabbt kan sätta in insatser där det behövs.

– Det har varit lättare för oss att ringa in prioriterade områden som vi kan fokusera på, säger Camilla Nygren, speciallärare och en del av trygghetsteamet på Brickebackens skola.

Genom verktyget kan eleverna själva uttrycka vad de känner kring skolmiljön och att det är roligt och kan användas ofta ser både elever och personal som en ny tillgång.

Idag används verktyget i skolor i bland annat Karlstad, Ljusnarsberg och Enköping och på totalt 50 skolor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.