Stefan Jansson, Daniel Axelsson och Anna Asplund har alla erfarenheter av downshifting – här är deras bästa tips för dig som går i liknande tankar. Foto: SVT

Nytt hem – nytt liv? Här är proffsens bästa tips!

Publicerad

Drömmen om att kliva av ekorrhjulet och leva ett enklare liv på egna villkor blir inte alltid som man tänkt sig.

För dig som funderar på downshifting och att starta om i livet har vi samlat de bästa tipsen från de som gått på smällarna, lärt sig av sina misstag och gått vidare. Det handlar bland annat om relationer, att tänka brett och att våga.

Forskaren Ulrika Åkerlund som är docent i kulturgeografi konstaterar också att det hos många finns mycket prestige i att sadla om och följa sina drömmar. Det märks inte minst om det hela misslyckas.

Ulrika Åkerlund är doktor i kulturgeografi på Karlstad Universitet och forskar bland annat om downshifting. Foto: SVT

– Men egentligen är det ju inget misslyckande, konstaterar hon. Då har man lärt sig något och då får man börja om igen.

Vad innebär downshifting?

”Downshifting” är från början det engelska uttrycket för att växla ner och används främst om motorer och bilar.

Men precis som i bilen handlar det moderna ”downshifting” om att växla ner – i livet, på arbetet och i tillvaron.

För de flesta innebär det att byta jobb och att flytta till en mindre ort – allt i hopp om att kunna stressa ner och få mer tid till det man vill göra och/eller till familjen.

Många som ”downshiftar” provar också på att uppfylla en dröm och att starta eget vilket i sig kan innebära att den nya tillvaron inte alls blir så stressfri som man först tänkt.

Att ”downshifting” är aktuellt just nu förklarar forskaren Ulrika Åkerlund på Karlstad Universitet bland annat med att många upplever en ökad stress i samhället, att det finns en oro för framtiden och att klimatångesten breder ut sig.

Man kan likna 2000-talets ”downshifting” vid 1970-talets ”Gröna våg”.

Källa: Ulrika Åkerlund, Karlstad Universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Downshifting – SVT Örebro

Mer i ämnet