Två män med varselkläder och skjortor står framför en uppgrävd väg med en spade i handen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se klippet för att höra hur en gemensam fjärrvärmeledning mellan Karlskoga och Degerfors kan minska koldioxidutsläppen för elbolagen med 14 procent. Foto: Samarth Katiyar/SVT

Historiskt spadtag – gemensam fjärrvärme ska minska koldioxidutsläpp

Uppdaterad
Publicerad

Elbolagen i Karlskoga och Degerfors har tagit det första spadtaget för en gemensam fjärrvärmeledning som en del av ett klimatprojekt. Arbetet väntas stå klart nästa sommar och förväntas minska koldioxidutsläppet avsevärt.

– Det handlar om att ta bort olja i produktionen, säger Peter Lilja, vd för Degerfors Energi.

Det var under 2022 som Naturvårdsverket och EU fattade ett beslut att ge ekonomiskt stöd till Karlskoga och Degerfors för att bygga en gemensam fjärrvärmeledning mellan orterna. Enligt beräkningarna som företagen har gjort kommer det att minska koldioxidutsläppen med minst 3 500 ton årligen. Detta motsvarar, enligt 2022 årsberäkningar, en minskning av koldioxidutsläpp med cirka 14 procent.

– Anledningen till att vi kan spara är för att vi kan välja vilket av fjärrvärmeverk som levererar mest miljövänliga energi vid varje givet tillfälle, säger Sebastian Cabander, vd för Karlskoga Energi.

Klimat

Trafikstörningar är en biprodukt

Arbetet med fjärrvärmeledning kommer också ha en viss inverkan på trafiken. Störningarna längs väg 205 kommer inte ha någon större påverkan på trafiken, förutom vid vissa tillfällen när man går över till en körbana, berättar Sebastian Cabander.

– Men inne i Degerfors kommer det vara lite grann under kortare perioder, säger han.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet