En delad bild som visar två scener. Till vänster ses en mörk skogsstig belyst av en gatumyk, där skuggliknande figurer går i fjärran. Till höger står en person klädd i en grön väst över en lila tröja, i en utomhusmiljö med träd i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Olivia startade en löpargrupp för tjejer i Örebro. SVT:s reporter testade att springa nära sex kilometer i slow run-tempo tillsammans med gruppen. Se hur det gick i klippet. Foto: Erik Karlsson/SVT

Olivia hoppade på slow run-trenden – startade löpargrupp i Örebro

Publicerad

Att springa i ett lägre tempo och utan prestationskrav har blivit en trend. Olivia i Örebro startade en löpargrupp för att få fler tjejer att testa konceptet slow run.

– Motivationsfaktorn är att det ska vara härligt. Vi är inte ute efter att jaga tider, säger hon.

På sociala medier såg Olivia att en tjej i Storbritannien startat en löpargrupp med konceptet slow run för tjejer. Hon kunde inte hitta något liknande i Örebro, och startade därför en egen Facebookgrupp.

Tempot i löpargruppen ligger mellan sju och en halv minut till åtta minuter per kilometer.

– Jag ville gärna ha en grupp där man kunde springa lite långsammare och i ett snacktempo, förklarar Olivia.

Tidigare har Olivia tränat för att nå tider och mål.

– I det här forumet ska man inte pressa sig så det blir obekvämt. Det här är för att njuta och må bra.

I klippet ger sig SVT:s reporter ut och testar slow run.

”En social grej”

Gruppen har funnits sedan i somras. Tjejerna springer tillsammans en gång i veckan på olika platser i Örebro, bland annat i Venaspåret och vid Rynningeviken.

– Man får komma ut. Men det blir också en social grej, i stället för att bara springa själv och lyssna på hög musik, säger Moa, en av deltagarna.

Brittiska tidningen The Guardian förklarar slow running-trenden med att löpning i dag lockar en bredare grupp av löpare – oavsett ålder, kön och kroppsform.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.