Översiktlig vy av en stadsdel med flerfamiljshus i olika färger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Öbo om hur de lockar hyresgäster till Vivalla och Varberga, där flest tomma lägenheter finns. Foto: SVT

Örebro har flest antal tomma lägenheter i Sverige: ”Vi är uppe på en peak”

Publicerad

Örebro är den kommun i Sverige med flest antalet tomma lägenheter inom allmännyttan. På grund av de tomma bostäderna räknar Örebrobostäder (Öbo) med ett ekonomiskt bortfall på upp till 37 miljoner kronor i år.

Enligt en kartläggning från Hem & Hyra så toppar Örebro kommun listan över antalet tomma lägenheter inom allmännyttan i Sverige. I augusti i år stod hela 563 lägenheter tomma och även om antalet minskat under hösten så är det nästan dubbelt så många tomma lägenheter som förra året.

– Vi har sett en ökad frekvens av tomma lägenheter i Örebro under ett antal år och upplever att vi kanske är uppe och peakar nu på antalet, säger Karin Blaxmo, chef för Öbo:s uthyrningsenhet.

Bostadsmarknadens cykler

Bostadsmarknaden genomgår cykler och just nu befinner sig Öbo i en fas där de har fler lediga bostäder än vanligt. Karin Blaxmo ser både för- och nackdelar med detta.

– Det positiva är att fler har möjlighet att komma in på bostadsmarknaden, särskilt ungdomar och nyinflyttade. Samtidigt leder det till ekonomiska hyresbortfall för oss och en viss otrygghet för de boende när lägenheter står tomma, säger hon.

Trots det ökade antalet vakanta bostäder menar Blaxmo att läget inte är kritiskt. Procentuellt sett motsvarar de tomma lägenheterna ungefär två procent av Öbo:s totala bostadsbestånd.

Kampanjer för att locka hyresgäster

För att möta utmaningarna har Öbo genomfört flera kampanjer, framför allt i områdena Vivalla och Varberga, där antalet tomma lägenheter är högst. Under en period erbjöds både gratis flytthjälp och 25 procents rabatt på hyran under ett år.

– Det är ju en fin gåva att få, men vi står fortfarande med vakanta lägenheter. Även om kampanjerna har gett viss effekt är vi inte i mål och måste fortsätta arbeta med att fylla våra bostäder, säger Blaxmo.

Stora möjligheter för den som söker bostad

Trots det stora ekonomiska bortfall de tomma lägenheterna innebär, finns även framsidor, menar Karin Blaxmo. Hon vill avliva myten om att det skulle vara omöjligt att få en lägenhet hos Öbo. Även om snittkötiden är sju till åtta år så menar hon att möjligheten att få bostad är stor, beroende på vilka lägenheter man söker.

– Vår nybyggda fastighet Måsen visar på möjligheterna. Den kortaste kötiden bland de som skrivit avtal där var 13 dagar, medan den längsta var på 29 år. Det visar att man inte måste ha köat i evigheter för att få en fin lägenhet, förklarar Blaxmo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.