En tredelad bild. Till vänster en kvinna, Patience Tebeng Enda, i mitten en bild på en skylt där det står Brickebacken, och till höger en kvinna, Maria Gustafsson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Brickebacken har ett dåligt rykte”. Se vad folk som bor och arbetar i området tycker om tryggheten i Brickebacken. Foto: SVT

Örebro kommuns trygghetsenkät: Brickebacken toppar listan över upplevd otrygghet

Uppdaterad
Publicerad

Störst andel av de som känner sig otrygga i Örebro kommun finns i Brickebacken, visar kommunens nya trygghetsmätning. Men flera boende i området har en annan bild.

– Brickebacken har dåligt rykte, men när man väl bor eller jobbar här händer inget direkt. Det är en ganska stor social trygghet, säger Maria Gustafsson som jobbar på gymmet i området.

52 procent av de som svarade i Brickebacken uppgav att de känner sig otrygga att gå ut ensamma på kvällen i området. Men När SVT pratar med boende går åsikterna isär. En kvinna säger att hon inte vågar släppa ut sina tonårsdöttrar på kvällen, en annan berättar om problem med missbrukare i trappgången.

– Där jag bor har det varit obehöriga som inte ska vara där. Öbo var väldigt snabba med att åtgärda det och nu behöver man en tagg för att komma in, berättar kvinnan.

I mars 2022 skadades en man svårt i en skottlossning i Brickebacken. Det kan ha påverkat hur personerna i enkäten svarade.

Jobbat i snart 20 år

Utanför Brickebackens bad träffar SVT Sewa Ismail som jobbat i 19 år på badet. Varken hon eller kollegan Maria Gustafsson som jobbar på gymmet känner sig otrygg.

Men det kan finnas en oro hos nyanställda till en början.

– Det är många som börjar jobba på gymmet eller badet och vill bli hämtade. Deras pojkvän eller flickvän är orolig, säger Maria Gustafsson.

Sewa Ismail fyller i och berättar om en ung tjej som hon brukar se gå själv från badet på kvällen utan några problem.

– Hon kommer på kvällarna och går själv. Ingen hämtar henne, säger Sewa Ismail.

I klippet kan du också höra vad universitetsstudenterna Patience Tebeng Enda och Nour Allen Rahban säger.

Trygghet i olika bostadsområden

  • Trygghetsmätningen gäller år 2022 och omfattar en enkät som skickades ut till 300 slumpmässigt utvalda personer i varje bostadsområde. Svarfrekvensen i områdena varierar.
  • Örebro kommun genomförde trygghetsmätningen tillsammans med Örebro universitet och polisen.
  • Totalt svarade 54 procent av de tillfrågade i Örebro kommun på enkäten, det vill säga 2583 personer.
  • Störst andel som anger otrygghet i enkäten återfinns i Brickebacken, med 52 procent. Därefter kommer Oxhagen med 48 procent och Varberga, 47 procent.
  • Lägst andel som säger att de känner sig otrygga finns i Garphyttan, Vintrosa, Odensbacken, Hidingsta och Stora Mellösa. Siffran för respektive område är 5 procent.
  • De som svarade är mellan 16 och 87 år gamla. Ungefär lika många kvinnor som män har svarat på enkäten.
  • En ny enkät för 2023 kommer att skickas ut under vecka 17 eller 18, enligt kommunens tidsplan och i höst är resultaten klara.

Källa: Örebro kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.