En delad bild som visar två sektioner. Den vänstra delen visar en person med en mörk kostym och pärlhalssmycke. Den högra sektionen visar en hand som håller en penna över en anteckningsbok, samtidigt som en annan hand syns i bakgrunden som skriver.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man ska kunna förstå som du och jag pratar nu”. Starta klippet och hör Mia von Euler, dekan vid medicinska fakulteten. Foto: SVT

Örebro universitet inför språktest vid vårdutbildningar

Publicerad

Bristande grundkunskaper i svenska är ett problem bland studenter som ska bli exempelvis läkare eller sjuksköterskor.

På Fakulteten för medicin och hälsa på Örebro universitet tänker man därför införa en tenta i hörförståelse.

– Vi behöver säkerställa att man har de kunskaper som krävs, säger dekanen Mia von Euler.

Enligt Mia von Euler är bristande kunskaper i svenska bland studenter en utmaning på alla medicinska lärosäten i landet, som ofta diskuteras.

Andra universitet tittar på det här med ganska stort intresse, för att se hur det går för oss, säger hon.

På medicinska fakulteten i Örebro utbildas studenter för legitimerade yrken som sjuksköterskor, läkare, arbetsterapeuter, biomedicinska analytiker, audionomer och idrottslärare.

Vill hitta brister tidigt i utbildningen

– Vi tänker oss ett diagnostiskt prov i hörförståelse för att tidigt i utbildningen få syn på studenternas eventuella brister, säger Mia von Euler.

Testet ska inte mäta ämneskunskaper eller avancerad svenska. Det handlar om att fungera i en normal kommunikation, enligt Mia von Euler.

– Vi är ute efter något ganska basic. Patienterna är ju fullkomligt beroende av att du som legitimerad personal gör rätt, att du förstår och kan ta det vidare på ett vettigt sätt.

Spärrtenta

Studenterna kommer att behöva klara en spärrtenta innan de får gå ut på den verksamhetsförlagda utbildningen, där bristerna ofta blir tydliga.

– Det är viktigt att inte slösa bort studenternas tid. Saknar man viktiga grundkunskaper i svenska så klarar man inte de andra kurserna på utbildningen, och kan i slutändan inte bli exempelvis läkare.

Studenter kommer att få göra om testet tills de klarar det, och erbjudas extrakurser för att tillgodogöra sig kunskapen de saknar.

Klart nästa läsår

En lektor i svenska ska ta fram provet tillsammans med universitetets Högskolepedagogiska centrum. Förhoppningen är att det ska vara klart under nästa läsår.

– Vi börjar med att pilottesta det på några program för att se att det funkar och upplevs som rättvist, säger Mia von Euler.

”Man ska kunna förstå som du och jag pratar nu”. Starta klippet och hör Mia von Euler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.