Två personer står på en gata och ser mot en byggnad med fönster. En av dem bär en reflexväst med texten ”ÖBO”. Den andra personen har blont hår och en mörk jacka. I bakgrunden syns en affär med en skylt. Flera fönster i byggnaden är synliga och tyder på att det är en flerfamiljsfastighet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det var inte första batteribranden i en av Öbo:s lägenheter och de är oroade över utvecklingen. Foto: Leonora Toplica/SVT

Örebrobostäders oro för brinnande batterier – funderar på laddningsrum

Publicerad

Batterier som fattar eld oroar både Öbo och räddningstjänsten, som båda tror att det kommer bli vanligare i framtiden. Och nu funderar Öbo på om man kan ha särskilda rum där boende kan ladda batterier till elcyklar och elscootrar.

Under onsdagskvällen exploderade ett batteri till en elscooter på Väster i Örebro. I måndags brann en villa i Halland ner av samma orsak, och förra månaden fördes åtta personer till sjukhus i Malmö efter att ett batteri började brinna på en balkong.

Öbo, med stort antal fastigheter i Örebro ser oroligt på utvecklingen. De kan inte förbjuda laddning inomhus så de får informera sina hyresgäster om riskerna. Och efter branden har de gått ut med mer information på sin hemsida.

– Det handlar om att inte använda trasiga produkter som är skadade, sen ska de vara CE-märkta. Och när man laddar ska man inte göra det i hallen eftersom det är en utrymningsväg, säger Petter Runesson, säkerhetschef på Öbo.

Se mer om brinnande batterier i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.