En delad bild med två sektioner: Den vänstra sektionen visar Monika Berg med lockigt hår, iförd en grå tröja som sitter i en soffa. Den högra sektionen visar reporter Kattis Folkeson och enhetschef Monika Berg, där Monika håller ett papper som Kattis pekar på, båda klädda i casual kläder.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Monika Berg, enhetschef, berättar om varför orosanmälningarna kring barn och unga i kriminalitet har ökat i Örebro. Foto: Erik Karlsson

Orosanmälningar ökar i Örebro – fler unga riskerar att hamna i kriminalitet

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler unga under 18 år blir orosanmälda för risk att hamna i kriminalitet. Enligt statistik som SVT har tagit del av har antalet anmälningar i Örebro femdubblats sedan 2018.

Ökningen beror delvis på att fler barn och unga hamnar i kriminalitet, men också att polisen har blivit bättre på att anmäla oro till socialtjänsten.

– De utreder brott och är ute på fältet, det är de som främst ser misstanke om kriminalitet och hör av sig till oss, säger Monika Berg, chef för utredningsenheten inom barn, unga och familj.

Barn och unga i kriminella gäng

Nu hoppas socialförvaltningen i Örebro kommun kunna vända trenden.

– Det här är någonting som hela Sverige behöver jobba för tillsammans. Vi har ett stort ansvar att erbjuda och ge stöd som behövs, men vi kan inte hitta alla de här barnen själva. Vi behöver allas hjälp, säger Monika Berg.

Hör utredningschefen berätta mer om den ökade kriminaliteten i klippet.

Antalet orosanmälningar kopplade till kriminalitet har ökat bland barn och unga i Örebro de senaste åren. Foto: Anna-Maria Marklund

Orosanmälningar i Örebro

En orosanmälan till socialtjänsten innebär att vem som helst kan anmäla oro för ett barn eller ungdom. Oftast är det skola, förskola, anhöriga och polis som gör orosanmälan.

Statistiken i diagrammet ovan visar antalet orosanmälningar kopplade till kriminalitet i Örebro, i åldrarna 10–18 under perioden 2018–2024.

Observera att siffrorna visar antalet anmälningar och inte antalet individer. Flera anmälningar kan gälla samma barn.

Detta gäller enbart anmälningar specifikt för kriminalitet. Det finns fler orosanmälningar i åldersgruppen som berör kriminalitet, men som har andra rubriker och därför inte visas i statistiken.

Källa: Socialtjänsten i Örebro kommun.

SVT:s reporter står på en gata omgiven av träd och byggnader, iförd en grön jacka med händerna ihop framför sig. Bakgrunden visar en stadsmiljö med cyklar och bilar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Örebro kommun ska börja med ett nytt sätt att hjälpa ungdomar som ligger i riskzon för kriminalitet. Tanken är att flera delar av samhället ska samarbeta. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barn och unga i kriminella gäng

Mer i ämnet